Interview met Thijs Homan over zijn ‘Et-ce-te-ra’-principe.

Interview met Thijs Homan over zijn ‘Et-ce-te-ra’-principe. In een notendop: veranderingen in organisaties komen voor een klein deel door managers, voor het grootste deel door wat er elke dag in die organisaties gebeurt. Dat is veel weerbarstiger dan wat een doorsnee managementboek vertelt. Mensen beïnvloeden elkaar, er zijn allerlei machten en krachten aan het werk, mensen wisselen informatie uit, delen ‘betekenissen’. Verandering heeft alles te maken met die betekenis. Die betekenissen geven de mensen zelf, de hele dag door.”Denk eens aan zoiets als een revolutie. Hoe mensen sleuren, trekken en duwen. Tegenvallers hebben. Afgestraft worden. Ondanks dat toch weer verder gaan. Dat laat prachtig zien hoe veranderingen in organisaties werkelijk gaan”.

http://portal.ou.nl/web/mwactueel-091213/aankondiging/-/wiki/Main/Bekijk%20opname

Getagd:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: