Ook u wordt een Bekende Nederlander

Boeiend artikel over metadata. Ze zouden onschuldig zijn maar je kunt er zo aan zien hoe lang de werkster geweest is en je kinderen huiswerk hebben gemaakt. Wil je dat weten? Wat weten anderen van jou, zonder dat jij het weet? Wat ga je anders doen als je het wel weet?

Topless zonnen gebeurt steeds minder want stel je voor, met al die mobiele camera’s, waar je jezelf terugziet. Een collega kiest er juist voor het klantdossier bij de klant te leggen want dan kijken anderen mee en houdt hij het beter bij. Zichtbaarheid conformeert.

Hoe zichtbaar ben je? In het oude Oost-Europa was nog een grens te trekken tussen buiten- en binnenwereld maar metadata trekken zich daar niets van aan. We produceren ze zelf, bij elk telefoontje, elke douche of elke online aankoop. Hoe meer online winkels van ons weten, hoe beter ze ons informeren over wat we leuk vinden. Dat ieder van ons daardoor steeds meer gaat lijken op zijn eigen archetype nemen we op de koop toe. Nog even en zo’n archetype is voor te programmeren en dan ontstaat er iets nieuws, een meta archetype. Zoiets als een derivaat ten opzichte van een schuld. Met elke extensie van onszelf wordt het oude medium de inhoud van het nieuwe. The medium is the message.

Ik lees nu de roman WIJ van Zamjatin, 100 jaar oud, over de wereld zoals die over 1000 jaar zou kunnen zijn. De huizen zijn er van glas, de mensen hebben geen namen maar kentekens, gedragsnormen zijn algoritmisch bepaald en iedereen conformeert zich eraan. Logisch want iedereen ziet iedereen. Niemand springt uit de band. Individualiteit is er voor zover de zelfcensuur die toelaat. Gevoel, natuur, stemmingen vallen daar ook onder. Hoe minder iedereen daarvan laat zien, hoe meer alle mensen samen een zijn. De ultieme wij en tegelijk het tegendeel ervan, een wij zonder wij-gevoel.

Afbeeldingsresultaat voor bekende nederlander archetype

Die wereld komt er nooit want mensen zijn scharrelaars. Het gaat altijd anders dan je denkt. Tenzij natuurlijk dat scharrelen zelf een meta archetype wordt en daarmee vatbaar voor berekening en algoritmes. Maar ook dan blijven het scharrelaars. Een paar miljoen jaar evolutie poets je niet zomaar even weg.

Blijft des te meer die vraag staan naar die metadata. Wie wat van mij weet, zonder dat ik dat weet. Als je dat weet is er niets meer aan de hand want dan is het zichtbaar. En zichtbaarheid conformeert.

Lees hier het artikel.

Andere links

Metadata, het meest onderschatte woord van het jaar
https://decorrespondent.nl/502/metadata-het-meest-onderschatte-woord-van-het-jaar/32918326210-e6a627b4

Vind mij leuk en ik zal zeggen wie je bent
https://decorrespondent.nl/979/vind-mij-leuk-en-ik-zal-zeggen-wie-je-bent/64197293545-d4a005ff

Retweet me en ik zal zeggen wie wij zijn
https://decorrespondent.nl/980/retweet-me-en-ik-zal-zeggen-wie-wij-zijn/64262867900-3d0f3e67

Klik om toegang te krijgen tot Ook%20u%20wordt%20een%20BN%27er%20-%20Archief%20-%20VK.pdf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.