Limburgse zorgvrager snapt niks van decentralisatie

Zorg om de zorg, ook bij ons Limburgers, maar grotere zorgen nog heb ik over ons Limburgers zelf, althans, Limburgers als Hub en Sjeng.

“Nederland anno 2014”, schrijft Sjeng onder het artikel, “Altijd als haantje voorop om andere landen miljarden van ons geld te schenken, maar de eigen mensen kunnen kapot vallen. Sorry voor het taalgebruik, maar zo voel ik het. De energieprijzen zijn dankzij Europa in amper 10 jaar tijd verdubbeld, de zorgpremie, verzekeringen, brandstof: alles wordt maar duurder. Ik zeg: GULDEN TERUG EN NEDERLAND WEER ZEGGENSCHAP OVER EIGEN LAND”.

Hub:  _”Helemaal mee eens !!!!!!!!!!!!!!!”_

Lachwekkend, als Hub en Sjeng het niet serieus meenden maar dat doen ze wel en met hen steeds meer, zeker ver weg van de Randstad. Grofweg zal het dezelfde tweedeling zijn als die tussen hoog- en laagopgeleid. Het tweede deel komt niet meer mee in de 3.0 samenleving en wordt een steeds grotere groep zonder opleiding, werk en perspectief.

Ik maak me sterk dat beleidsgestuurde concepten als de participatiesamenleving hier een afdoend antwoord op zijn. Wat zou er gebeuren als we doen wat Paul Frissen voorstelt? “Niks doen is altijd een optie”, zei hij dit jaar bij diverse gelegenheden (http://goo.gl/2Dx7Uf).

Misschien niet eens zo’n slecht idee. Gewoon doen wat Hub en Sjeng zeggen dat toch al gebeurt. En dan over 10 jaar opnieuw kijken. Zou wel eens mee kunnen vallen.

Zorgbehoevende Limburgers weten nog steeds niet waar ze aan toe zijn, nu vanaf volgende maand gemeenten verantwoordelijk worden voor onder meer de thuiszorg en de jeugdzorg.

Dat constateren drie verkenners die voor de provincie de gevolgen van de decentralisatie van die zorg in Limburg in kaart hebben gebracht. “Mensen snappen wel de beweging, maar merken er nog niks van. Ze worden bestookt met brieven van wel vier of vijf instanties. Van maatwerk is geen sprake. In wijken als Wittevrouwenveld in Maastricht doen mensen die brieven niet eens open”, meldde verkenner Wil Rutten vrijdag aan Provinciale Staten.

Ongezonder
Anders dan de cliënten zijn de gemeenten zelf en de zorginstellingen wel redelijk tot goed voorbereid op de transitie van zorgtaken. Rutten zei zelfs enthousiasme te bespeuren. Niettemin zijn er ook grote risico’s. Zo blijken Limburgers gemiddeld genomen ongezonder dan andere Nederlanders. Dat leidt tot meer zorg, die bovendien in Limburg ook nog eens duurder uitpakt.

Extra harde klap
Die driedubbele handicap heeft tot gevolg dat de overheveling van en gelijktijdige bezuiniging op zorgtaken extra hard aankomen in Limburg. Zo ontvangt in 2015 alleen al een stad als Roermond 2,4 miljoen euro minder voor de jeugdzorg, meldde Rutten bij wijze van voorbeeld.

Samenwerking
Uit eerdere berekeningen is al gebleken dat Limburg er bij de herverdeling van zorggeld mogelijk tot 200 miljoen euro bij inschiet. Dat geld kan alleen terugverdiend worden als alle betrokken de krachten bundelen en de zorg ook inhoudelijk vernieuwd en verbeterd wordt, waarschuwde Rutten.

Bron: 1limburg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: