Van decentralisatie naar versnippering naar incidenten naar regels naar bureaucratie.

Van decentralisatie naar versnippering naar incidenten naar regels naar bureaucratie. Gidsland Denemarken komt terug van decentralisatie 

“De sociaal werkers zijn de spil waar de Deense jeugdzorg om draait. Ze hebben de taak die in veel Nederlandse gemeenten dit jaar zal worden vervuld door de wijkteams: problemen vroegtijdig opsporen, de zaak onderzoeken en de benodigde hulp inschakelen, van schuldhulpverlening tot huiswerkbegeleiding”.

“De eerste jaren na de decentralisatie van 2007 bleek het systeem in sommige Deense gemeenten behoorlijk te rammelen, vertelt Viborg. Met name het afgelegen Jutland werd opgeschrikt door een aantal gruwelijke misbruikschandalen. Incestplegers bleken juist dankzij het opgeknipte systeem in staat om van de radar te blijven door van de ene afgelegen gemeente naar de andere te verhuizen. ‘We noemen dat fenomeen zorgnomaden’, zegt Viborg. In één geval werden tien kinderen in een familie jarenlang misbruikt. Hoewel er duidelijke signalen waren dat het mis was, grepen lokale bestuurders niet in. De publieke verontwaardiging was groot toen dit uitkwam”.

“De centrale Deense overheid besloot strenger toezicht op de jeugdhulpverlening door te voeren. Maar Viborg en haar collega’s worstelen nu met de bureaucratie die de nieuwe regels hebben veroorzaakt. ‘Ik schat dat ik zeker driekwart van mijn tijd doorbreng achter mijn computer. Ik moet schrijven, schrijven en nog meer schrijven.'”

Volledig artikel: http://goo.gl/H1xSnZ

http://s.vk.nl/ar/3821948?__gda__=st%3D1420271024~exp%3D2035439024~acl%3D/ar/3821948?__gda__%3D*~hmac%3D919f7cf164edbecd79c130dbbc74ec6ab0ca89b79f5d1c402cb53efc807f0d27

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.