Jim Diers over communitywork

Afbeeldingsresultaat voor jim diers

30 Jaar ervaring met communitywork in 7 principes

  1. Plezier. Veel communitywerk is veel te serieus. Why have a meeting when we can have a party?
  2. Begin waar de mensen zijn, niet alleen fysiek maar ook mentaal. Suit aan bij hun taal, hun beleving, hun netwerken en hun passie. Wat houdt hen ’s nachts wakker? Dat is waar het om gaat, niet om jouw passie.
  3. Boek samen resultaten en laat ze zien. Mensen zullen zich nooit gaan inzetten voor de grote dingen als ze de kleine niet eens opgelost krijgen. Focus eerst op de kleine dingen en help mensen om ze zelf en samen op te lossen..
  4. Zie de talenten en spreek ze aan. Iedereen heeft ze in drie soorten: “mind, heart and hand”. Veel taal in communitywork benadrukt wat mensen niet hebben: “homeless, disabled, old, ¬†non english speaking”. Talenten herkennen is precies andersom. Wat is communitywork anders dan elkaars talenten gebruiken om elkaars noden lenigen? Dan moet je die talenten wel willen zien en erop willen vertrouwen.
  5. Leiden door terug te stappen. Teveel leiders denken dat ze onmisbaar zijn en verhinderen te groeien. Natuurlijk is er niemand die meteen hun werk kunnen overnemen want leiderschap begint juist met kleine dingen. Je groeit erin. Gun anderen die kans ook en begin niet meteen over zelfsturing of gedeeld leiderschap.
  6. Vier de successen, juist de kleine van de mensen in hun wereld met de dingen die zij belangrijk vinden.
  7. Deel de verhalen want verhalen over wat mensen mee maken  inspireren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.