Verenigingen moeten dat doen waarvoor verenigingen bedoeld zijn: verenigen

Verenigingen moeten dat doen waarvoor verenigingen bedoeld zijn: verenigen

Wat in het sociaal domein of het lokaal bestuur eigen kracht of kantelen heet noemt de KNVB back to basics. Veel voetbalclubs, de leden van de KNVB, vinden te weinig vrijwilligers om al het werk gedaan te krijgen.

Het lijkt alsof moderne mensen niets meer voor een ander over hebben maar dat is niet zo. Er zijn tegenwoordig net zoveel vrijwilligers als 10, 20 jaar geleden. Dat veel voetbalclubs geen vrijwilligers krijgen heeft veel meer te maken met de manier van doen bij die verenigingen. Hoe ze de taken verdelen en het werk organiseren. Hoe aantrekkelijk ze zijn. Of de leden zich verbonden voelen of, sterker, eigenaarschap ervaren. Vaak niet. “Onze leden, zoals ze zich gedragen, het lijken wel klanten”. “Moet ik die bal zelf oppompen?” “Het lijkt hier wel een bedrijf”.

Voetbalclubs, zegt de KNVB, moeten weer meer van de mensen worden. Net zoals in breder verband ook scholen, ziekenhuizen, corporaties weer meer van de mensen zouden moeten worden. Verenigingen moeten dat doen waarvoor verenigingen bedoeld zijn: verenigen.

De film laat zien hoe je dat kunt regelen bij een voetbalclub. In het openbaar bestuur, het sociaal domein, de  volkshuisvesting, is dat niet anders. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.