Empowerment avant la lettre. Paolo Freire

Als je alle spektakel over kantelen en transformeren hoort zou je denken dat er van alles verandert, maar de vragen die we nu stellen zijn niet anders dan die van 50 jaar terug: “Wat staat er voor jou op het spel? Wat zou jij willen veranderen? Wat is daarvoor nodig? Wie kan dat doen? Gaat dat lukken?”

Wel weten neuro-, sociio- en biowetenschappers vergeleken met toen veel meer over gedrag maar die kennis sijpelt in het gewone werk maar heel langzaam door en in de beroepsopleidingen is het niet beter. Raar, of ben ik het die dan raar is?

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen

Veel sociale projecten gaan over empowerment, mensen in hun kracht zetten. Maar hoe zorg je er nou voor dat jij niet gaat bedenken wat anderen in hun kracht zet, maar dat al doet door met hun je initiatief op te zetten? De grondlegger van empowerment, Paulo Freire, deed dat al. Hij ging naar de mensen toe die het moeilijk hadden en stelde ze deze vragen:

“Wat vinden jullie belangrijk? En wat zouden jullie willen veranderen? Wat is daarvoor nodig? Moeten jullie zelf veranderen of moeten jullie de samenleving veranderen?”

Hij creëerde daarmee de dialoog die nodig was voor mensen om de handen ineen te slaan om hun situatie te verbeteren. Is dat niet nog steeds een fantastische methode?

Bron: Stroom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.