Leefwereld versus systeemwereld en wat je ermee doet.

Leefwereld versus systeemwereld en wat je ermee doet. Het is maar net hoe je ernaar kijkt: een systeemwereld die is ‘losgezongen’ van de leefwereld of een systeemwereld die de leefwereld ‘koloniseert’. Kort door de bocht suggereert het eerste dat ambtenaren en professionals niet meer met burgers kunnen praten omdat ze uit andere werelden komen. Het tweede suggereert dat burgers net zo gaan praten als ambtenaren en professionals, als gevolg van de kolonisatie.

Beide implicaties zijn vermoedelijk onwenselijk. Maar ze leiden wel tot verschillende ‘oplossingen’. De eerste suggereert dat professionals zich juist weer moeten gaan manifesteren in de leefwereld van burgers, manifesteren zonder te koloniseren zou je kunnen zeggen. Dat heet ‘modern paternalisme’. Wijkteams zijn hier een voorbeeld van. De gemeente Peel en Maas kiest juist voor dekoloniseren en gaat uit van zelfsturende gemeenschappen, waarop professionals hooguit kunnen aanhaken.

Ik voel me thuis bij die tweede. Misschien dat dit wel de jeuk verklaart die ik vaak voel bij maatschappelijk werkers en gemeenteambtenaren. Maar het is dezelfde jeuk die ik lang geleden tijdens mijn studie al voelde bij alle interventionistische, vaak ook marxistische kerken van die tijd, de een nog structopathischer dan de ander. Kun je een zelfsturend individu zijn zonder een autoriteit nodig te hebben in de vorm van een leer, afgrenzing of baas? Kun je ook samenwonen zonder getrouwd te zijn?

Bronducument Peel en Maas: https://drive.google.com/file/d/0B0Ko51KVq9QXYXFXWVdHTm5XSjA/view?usp=sharing

http://www.socialevraagstukken.nl/systeem-en-leefwereld-hoe-de-kloof-te-dichten/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.