Met social media wordt de wereld het dorp dat Marshall McLuhan begin jaren zestig voorspelde.

Met social media wordt de wereld het dorp dat Marshall McLuhan begin jaren zestig voorspelde. Hij noemde het de global village en veel mensen krijgen er warme gevoelens bij. Maar wat McLuhan bedoelde was vooral een grote wereld met een dorpse mentaliteit. Dat is een mentaliteit van beslotenheid in eigen kring, kliekvorming en achterklap, in- en uitsluiten, groupthink en schaamte. Waarin iedereen elkaar kent en in de gaten houdt. En dat op wereldschaal. Zorg dus dat je niet opvalt want voor je het weet ga je over de tong of staat een foto van jou op een plek waar je die liever niet hebt. “Als je niks fout doet”, zegt een vlogger, “kom je ook niet op internet. Je moet gewoon normaal doen. Beschaving”. In de global village beschimpen, beschamen en vernederen de mensen elkaar. En ze noemen het beschaving. Fascinerend om het in het echt te zien gebeuren.

https://www.groene.nl/artikel/hun-moeten-gewoon-normaal-doen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.