Oud-wethouder van Eindhoven Mary-Ann Schreurs: ‘Idee WIJ-eindhoven is failliet’

EINDHOVEN – ,,WIJeindhoven werkt niet, het systeem is failliet”, stelt oud-wethouder Mary-Ann Schreurs. ,,De verwachtingen zijn niet uitgekomen. Het gaat in Eindhoven nu alleen net als met het sprookje van de keizer die geen kleren aan had. Niemand die dat durft te zeggen.

Door “Vanda van der Kooi

Mary-Ann Schreurs
Mary-Ann Schreurs © Onbekend

D66-raadslid Mary-Ann Schreurs ziet er geen been in om de knuppel in het hoenderhok te gooien. D66-fractievoorzitter Robin Verleisdonk uitte eerder in de raad al kritiek op het feit dat de nieuwe Eindhovense coalitie onverkort vasthoudt aan WIJeindhoven.

Woede

Dat Schreurs dit dinsdag ook deed leidde tot nauw verholen woede bij haar ‘oud-collega’s’, wethouder Renate Richters (GroenLinks, zorg) en de voorzitter van de raad, burgemeester John Jorritsma. Tijdens een schorsing van de raad ging Schreurs nog een stap verder en deed bovenstaande uitspraken tegenover het ED.

Schreurs was als wethouder ook jarenlang lid van de colleges die WIJeindhoven optuigden. Uitte ze deze kritiek toen ook? Als Schreurs die vraag dinsdag krijgt voorgelegd, valt ze aanvankelijk stil. ,,Het is niet chic om te zeggen wat er in het college is besproken.”

Woensdag besloot ze alsnog openheid te geven. ,,Na de verkiezingen, afgelopen maart, kregen we als oud college een hele harde, goed onderbouwde analyse van de nieuwe directeur Sociaal Domein, Yvonne Bieshaar. Daarin werd geconstateerd dat het denken over WIJeindhoven een soort geloof is geworden. En dat er in de praktijk heel veel bureaucratie is, waarbij mensen van de gemeente en WIJeindhoven elkaar bezighouden. Ik vond dit een ongelofelijk relevant stuk en stelde daarom voor om het te delen met de raad.”

Maar op partijgenoot Wilbert Seuren na deelden de andere leden van het college de mening van Schreurs niet. Bieshaar gaf nog wel een presentatie aan de raad. ,,Maar de inhoud was afgezwakt.”

Natrappen

Had Schreurs niet al veel eerder van zich moeten laten horen? Is ze niet gewoon aan het natrappen? ,,Het was lange tijd heel erg moeilijk om grip te krijgen op wat er nou precies aan de hand was. Daarnaast was er in het college geen enkele ruimte om WIJeindhoven ter discussie te stellen. En die wil ontbreekt nog steeds. Ik vind het echt niet leuk om dit nu zo te doen. Mijn enige reden is dat het om mensen gaat. Ik heb de raad dinsdag opgeroepen om zelf onderzoek te laten doen. Waarom stijgt het aantal mensen dat hulp krijgt? Is die hulp wel effectief? Daarvoor moet je casussen onderzoeken, de diepte in. Maar het lijkt wel alsof niemand wil weten wat er echt aan de hand is.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.