Published on Jul 7, 2012

Published on Jul 7, 2012

Vreemd genoeg worden veel nonprofit organisaties bestuurd als waren het bedrijven in de marktsector. De belangrijkste sturingsinstrumenten zijn van financiële aard, alsof ze zijn opgericht met een financieel doel. De informatie die er echt toe doet – waartoe en voor wie de organisatie bestaat en hoe ver ze daarmee is – houdt de meeste organisaties nauwelijks bezig. Van doelgroepen, stakeholders en waarde is de aandacht volledig verschoven naar financiering en continuïteit.

8 Bredase organisaties maakten op 5 en 6 juli 2012 een eerste stap in die andere richting. Terug naar de toekomst. Is het mogelijk te stoppen met het zoeken van financiering van vaste activiteiten die nooit ter discussie staan? Is het mogelijk het daar eens goed over te hebben? Is het mogelijk de verbinding met stakeholders te herstellen? En stakeholders echte zeggenschap over de organisaties te geven?

Deze presentatie was het startschot voor deze zoektocht. De eerste sheet gaat over durven. Alles van waarde is kansrijk. Er zijn in het sociale domein problemen zat om op te lossen. Er zijn ook zat stakeholders die daar behoorlijk in willen investeren. Eigenlijk wil iedereen het, doen waarvoor je er bent en dat steeds beter doen, maar je moet er nogal wat zekerheden voor opgeven. Hoeveel bestuurders zijn er die dat durven?

De conclusie na twee dagen: in één keer de knop om is te riskant, ook voor de stakeholders. Hoogspringen doe je niet meteen vanaf de hoogste plank. Je bouwt het op. Dat zijn we dus gaan doen. De hoogste plank gebruiken die we nu aan kunnen, en van daar bouwen we verder naar de volgende plank, en dan weer een. Totdat de hoogste plank bereikt is en de angst voor het durven plaats heeft gemaakt voor de zekerheid van de professional die weet hoe het springen gaat en er plezier aan beleeft.

Tegelijk doen de 8 organisaties dat samen. Ook dat is zoeken want elke organisatie heeft nu eenmaal zijn eigenaardigheden. Samenwerken lukt als je die eigenaardigheden respecteert en tegelijk elkaar op spanning weet te krijgen en te houden.

Dan heb je het over netwerksamenwerking. Velen praten erover, weinigen realiseren zich wat ze in netwerken anders moeten doen dan ze gewend zijn om het tot een succes te maken.

Het begint er al mee dat je niet kunt afspreken om het te gaan doen. Netwerken doe je of je doet het niet. Hoe beter je elkaars kracht en talenten weet te benutten en je te focussen op waar je zelf goed in bent, hoe gemakkelijker het gaat. Maar juist dat beroep doen op elkaar en dat focussen op je eigen kracht kost de meeste mensen de grootste moeite. En misschien bestuurders wel helemaal.

Meer weten over netwerken en hoe ze werken? Kijk op webadres ://www.verandereninnetwerken.nl

Published in: Business

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.