Raad Breda: ‘Wie zit er te wachten op een tegenprestatie?’

De Bredase gemeenteraad.

BREDA – ,,Welke organisaties in Breda zitten er nu eigenlijk te wachten op die ‘tegenprestatie’?’’ Het was maar een van de tientallen vragen die aan de oppervlakte kwam tijdens een vergadering van de gemeenteraad.

Nico Schapendonk 31-01-19

Daar werd voor het eerst gepraat over het plan van burgemeester en wethouders om zo’n 2250 Bredanaars die langer dan vijf jaar in de bijstand zitten te ‘activeren’. Dat betekent dat ze vanaf 1 april een ‘tegenprestatie’ moeten leveren voor hun uitkering. Wie daar niet aan meewerkt kan rekenen op een korting van zijn uitkering. En wie zich beroept op medische problemen kan verwachten dat hij een onderzoek moet ondergaan.

‘Geleide vrijwilligers’

Demissionair wethouder Economische Zaken, Boaz Adank, Breda
Demissionair wethouder Economische Zaken, Boaz Adank, Breda © RV

Het college grijpt niet al te diep in de eigen buidel als het gaat om de financiering van het project. Dit jaar is er 15.000 euro voor uitgetrokken. Dat geld is onder meer bedoeld voor de opleiding van 25 ambtenaren (‘regisseurs’). Voor het begeleiden van de ‘geleide vrijwilligers’ zélf is geen geld. Wethouder Boaz Adank hoopt dat de verenigingen, scholen en instellingen waar de ‘tegenprestatie’ wordt geleverd deze kosten voor hun rekening willen nemen. Als ‘maatschappelijke winst’ krijgen ze dan iemand die bijvoorbeeld koffie schenkt in kantines of buurthuizen of andere ‘dingen die bij clubs blijven liggen’.

Vindt u het reëel dat vrijwilli­gers­or­ga­ni­sa­ties de kosten opvangen?Marike de Nobel, Raadslid GroenLinks

De raad mocht gisteren niet meteen een oordeel vellen over het plan, maar het is nu al duidelijk dat met name de oppositie grote vraagtekens zet bij het bijstandsplan. ,,Welke organisaties zitten er nu eigenlijk te wachten op die ‘tegenprestatie’?’’ vroeg burgerraadslid Lorenzo van der Weiden (50Plus) zich af.

Wat mij betreft staat die deadline van 1 april nu al onder druk.Bas Maes, Fractievoorzitter SP

,,Veel organisaties weten van niks. Waarom moeten ze dit in de krant lezen?’’ merkte SP-fractiechef Bas Maes op. Hij was niet de enige die met vragen zat. ,,Vindt u het reëel dat vrijwilligersorganisaties de kosten opvangen?’’, wilde Marike de Nobel (GroenLinks) weten.

Er is hoe dan ook onvrede over de snelheid waarmee wethouder Adank het nieuwe regime wil invoeren. ,,We krijgen niet genoeg tijd om ons hier op voor te bereiden’’, zei SP-fractiechef Bas Maes. ,,Wat mij betreft staat die deadline van 1 april dus nu al onder druk.’’

Adank benadrukte dat wat hem betreft de raad ‘in alle rust’ de tijd krijgt om over zijn project te praten. Het is de bedoeling dat in twee jaar tijd 2250 Bredanaars aan een ‘tegenprestatie’ worden geholpen, antwoordde de wethouder op vragen van de D66-fractie.

Meer antwoorden kon Adank niet geven. De gemeenteraad vond dat er tegen elf uur ’s avonds lang genoeg was vergaderd. De wethouder mag volgende week met antwoorden komen.

Wie zit er eigenlijk in de bijstand?
In Breda zitten 5355 mensen in de bijstand. Daarvan zitten er 1375 vrouwen en 862 mannen langer dan vijf jaar met zo’n uitkering. De gemiddelde leeftijd van iemand die langdurig in de bijstand zit is 51 jaar. Vaak spreken deze mensen slecht Nederlands en hebben ze amper een opleiding gevolgd. Verder heeft deze categorie Bredanaars zelden of nooit gewerkt en worden ze ook nog eens geplaagd door een opeenstapeling van problemen. Dat blijkt uit gegevens van de gemeente Breda die naar de raad zijn gestuurd. Op het stadskantoor circuleren cijfers waarin staat dat ongeveer tweeduizend Bredanaars die langer dan vijf jaar in de bijstand zitten werken als vrijwilliger of mantelzorger. Maar burgemeester en wethouders vinden deze gegevens ‘onvoldoende accuraat’. Van alle mensen die vorig jaar in de bijstand zaten zijn er 933 weer aan een baan gekomen. Daarvan hebben er 274 dat op eigen houtje geregeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.