Bredase jeugdhulp moet het voortaan zonder paardenfluisteraars stellen

Wethouder Marianne de Bie, onder meer verantwoordelijk voor de jeugdhulp in Breda.

Paul Verlinden 30-01-19, 10:01

Een kind dat nogal druk is, komt anno 2019 al snel bij de adhd-begeleiding terecht. Zijn er problemen thuis? Goede kans dat de kinderpsycholoog wordt ingeschakeld. Het zijn voorbeelden van ambulante specialistische jeugdhulp, die sinds 2015 onder de gemeenten in Nederland valt. Dat is hulp waar een verwijzing voor nodig is. In Breda gebeurt dat meestal door een huisarts of door Centrum Jeugd en Gezin. Vrijwel overal, ook in Breda, lopen de kosten flink uit de hand: vorig jaar had Breda tien miljoen euro begroot, maar dat bedrag is bijna twee keer zo hoog uitgevallen. Wethouder Marianne de Bie heeft nu een ‘Actieplan Jeugd’ gepresenteerd omdat de kosten flink naar beneden moeten.

In het plan staat de passage: ‘In de samenleving neemt de druk toe om de ideale ouder, het ideale kind, het ideale gezin te zijn’. Vorige week zei u in de gemeenteraad dat we als samenleving gewend zijn geraakt dat er altijd overal hulp voor is. Zijn we een beetje doorgeslagen in Nederland?
“We willen dat onze kinderen zo hoog mogelijk opgeleid worden, dat ze goed uit hun woorden komen en liefst ook nog dat ze mooie vioolmuziek maken. Ik ben zelf moeder, ik snap dat. Je wilt het hoogst haalbare voor je kind. Als dan iets niet goed gaat, is er huiswerkbegeleiding, logopedie, adhd-begeleiding, noem maar op. Het is allemaal, vaak gratis, beschikbaar, waarom zou je het dan niet doen?”

Inderdaad, waarom zou je het dan niet doen?
Moet een kind dat in bed plast per se op cursus?

Marianne de Bie
“Het is logisch dat je iets wilt doen, maar dat hoeft lang niet altijd om dure specialistische hulp te gaan. Als je bijvoorbeeld een slim kind hebt dat een beetje dyslectisch is, kan dat misschien wel binnen school worden opgevangen. Maar nu wordt al snel doorverwezen. Moet een kind dat in bed plast per se op cursus? Of kun je in eigen omgeving eens nagaan hoe anderen dat oplossen.”

Er wordt dus te snel een beroep gedaan op te zware hulp?
“Ja, een kind ontwikkelt zich en daar hoort fouten maken bij. De vraag is ook of je het altijd bij een kind moet leggen. Als er veel ruzie thuis is omdat ouders in scheiding liggen en een kind daar last van heeft, dan kan zo’n kind bij de psycholoog terecht komen. Maar wellicht is het beter dat de ouders op echtscheidingscursus gaan, waar het kind dan vanzelf baat bij krijgt.”

Toen de gemeenten in 2015 verantwoordelijk werden voor jeugdhulp, kreeg in Breda het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) een belangrijke taak bij de doorverwijzingen naar specialistische jeugdhulp. Het CJG is een netwerk van maatschappelijke organisaties. Tot 2015 was het CJG vooral gericht op preventie en lichte begeleiding. In het actieplan staat nu dat het CJG niet goed voorbereid was op de nieuwe taken en dat er te vaak, te snel en te lang wordt doorverwezen.

Er doemt beeld dat ze bij het CJG niet goed weten wat ze met problematiek aan moeten en dan maar snel doorverwijzen.
“Dat zou kunnen. Ik denk ook dat soms juist te laat wordt doorverwezen, waardoor kinderen weer te lang in een licht traject zitten. Het is in elk geval duidelijk dat twee taken door elkaar zijn gaan lopen. Het zijn verschillende deskundigheden. Daarom ga we nu een knip maken. De verwijzing naar de specialistisch hulp halen we naar de gemeente, daar komt een speciaal team voor.”

Dat team gaat ook huisartsen ondersteunen, want die verwijzen volgens het actieplan eveneens te snel door. Wordt de huisarts onder toezicht gesteld?
“Nee, absoluut niet. De huisarts heeft de wettelijk bevoegdheid om door te verwijzen en daar doen wij niets aan af. We denken wel dat huisartsen vaak meer thuis zijn in lichamelijke klachten. We zien ook dat ze relatief snel doorverwijzen naar specialistische jeugdhulp, terwijl er ook andere opties zijn waar ze minder zicht op hebben. Daar willen we de huisarts nu beter in gaan ondersteunen.”

Stel dat een kind adhd heeft. Dan gaan we daar niet gelijk dertig sessies voor voor inplannen.

Marianne de Bie
Wat gaan ouders en kinderen hier van merken?
“Kinderen blijven de hulp krijgen die ze nodig hebben. Het belang van het kind staat altijd voorop. Maar stel dat een kind adhd heeft. Dan gaan we daar niet gelijk dertig sessies aan begeleiding voor inplannen. Misschien is een kind er wel meer bij gebaat om op een sportclub te gaan. Of we beginnen eerst eens met tien sessies. Als er meer nodig is, kan dat ook. Maar het geld moet wel terecht komen bij kinderen die het het hardst nodig hebben.”

Nu is het nog zo dat elke gecertificeerde zorgaanbieder die zich bij gemeente meldt, ingeschakeld kan worden. Mensen kunnen dus – als ze een verwijzing hebben – straks niet meer overal terecht?
“Dat klopt. We gaan schrappen in aanbieders. Dat zijn er te veel geworden, waardoor we zelf het spoor bijster dreigen te raken. Een behandeling moet bovendien aantoonbaar effectief zijn. Een kind met gedragsproblemen kan dus bijvoorbeeld niet meer terecht bij een paardenfluisteraar. Daar zoeken we dan een andere passende methode voor. Als ouders dan toch per se naar een paardenfluisteraar willen, zullen ze dat zelf moeten betalen.”

https://www.bndestem.nl/breda/bredase-jeugdhulp-moet-het-voortaan-zonder-paardenfluisteraars-stellen~ab458eea/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.