Bureaucratie is een inktvis

Resultat d'imatges de bureaucratie inktvis Wie denkt aan bureaucratie denkt al gauw aan een management- of controlesysteem wat gebruikt om een organisatie te besturen. In die zin is het een instrument dat je inzet. Net als een pen, een hamer of een telefoon. Maar als je erover nadenk is het veel groter dan dat en veel groter dan jij en ik. We maken er zelf deel van uit, zonder dat we kunnen overzien wat het helemaal is. René ten Bos noemt dat een hyperobject. Iets groots wat ongrijpbaar is en misschien mede dankzij jou bestaat. Misschien zit daarin de reden dat er steeds meer van komt terwijl we er tegelijk zo’n hekel aan hebben, of beter, denken te hebben. Want we hebben er geen hekel aan, denkt Ten Bos, wij houden van bureaucratie, veel meer dan we geneigd zijn te veronderstellen.
Van de site van de Radbout Universiteit “Volgens filosoof René ten Bos dient bureaucratie benaderd te worden zoals de Engelse filosoof Timothy Morton een ‘hyperobject’ omschrijft. Een hyperobject is een in de tijd en ruimte wijdverbreid object dat nooit helemaal zichtbaar is. Het is een fenomeen dat voor ons begint en na ons doorleeft. Ook bureaucratie valt onder deze omschrijving. Bureaucratie is een soort van biotoop – een omgeving – waarvan men altijd slechts glimpen ziet en waarbij men nooit precies weet wat er aan de hand is of hoe het te beschrijven valt. Net als een inktvis is bureaucratie glibberig en niet vast te pakken. Sterker nog: je wordt hyper van bureaucratie. Managers haten zichzelf als manager van zichzelf, volgens Ten Bos. De paradox die werkzaam is, wordt zichtbaar in de vraag waarom we mopperen op bureaucratie, maar er tegelijkertijd steeds meer van krijgen. Het antwoord van Ten Bos luidde dat we in feite helemaal geen hekel hebben aan bureaucratie. Het is zinloos om tegen bureaucratie te zijn. Veel (jonge) mensen hebben behoefte aan een vastgelegde structuur die planbaar is en waarbij taken verdeeld en vervolgens weer aan elkaar geplakt worden. Dit vastleggen is belangrijk volgens Ten Bos, want net als een inktvis ‘schijt’ de bureaucraat inkt uit”. Lees het verslag: http://www.ru.nl/radboudreflects/teru…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.