Rijnlands organiseren anders bekeken

De bedoeling: van organisatie naar organiseren

Werken vanuit de bedoeling is een hype en daarom bijna contraproductief. Een speeltje voor organisaties die er wel voor kiezen maar niet als het er echt op aan komt. Als de interne gang van zaken echt heel anders moet wat nou net de bedoeling is van werken vanuit de bedoeling.

De organisatie waar ik werk werkte al vanuit de bedoeling lang voordat Wouter Hart zijn boek Verdraaide organisaties schreef. Niks om trots te zijn. We wisten wat we wilden en gebruikten ons gezonde verstand. Stap voor stap werden we zo beter in waar we van wilden zijn. En gingen we meer en meer samenwerken omdat we ons realiseerden dat we dan nog dichter bij onze idealen konden komen. Geen ideaal immers is zo klein dat je het in je eentje kunt realiseren.

Groot was dan ook mijn verbazing toen ik Wouter Hart een keer vroeg of hij tips had voor samenwerken in netwerken, vanuit de bedoeling, en hij daar niet op in ging. Terwijl daar nou net een van onze grootste pijnpunten zit. Je hebt anderen nodig maar die anderen organiseren nog lang niet vanuit de bedoeling of hooguit als kunstje, vanuit de bedoeling zonder daar, stap voor stap, de enorme consequenties aan te verbinden. Totdat ze het begrip organisatie misschien helemaal los moeten laten zoals dat is gebeurd waar ik werk. In Jaap Peter’s termen, zolang je in organisaties blijft denken kom je er niet uit met de bedoeling.

Peters: “Hier zit een belangrijk verschil met begrippen als de Holacracy, LEAN, Semco-stijl, verdraaide organisaties en ge-reinvente organisaties. Die blijven, met alle respect, de oplossing altijd zoeken binnen de organisatie zelf. Alhoewel ze allemaal wel raken aan de essentie van veel problemen binnen en door organisaties: de hopeloze versnippering”.

Lees Jaap’s blog op http://www.delimes.nl/het-rijnland-model-anders-bekeken-jaap-peters.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.