Veel klachten hóren helemaal niet in de ggz


De huisarts stuurt patiënten te snel naar de ggz

De ggz krijgt veel te veel op haar bord, betoogt Patrick Callahan, directeur Psyned.

Dat er doden vallen in de geestelijke gezondheidszorg is niet alleen te wijten aan het personeelstekort. Huisartsen en bedrijfsartsen moeten stoppen met het doorverwijzen van mensen met klachten die niet thuishoren in de ggz. Op die manier kan het geld en de plek op de wachtlijst besteed worden aan de mensen voor wie de zorg werkelijk bedoeld is.

Ja, er is krapte op de ar­beids­markt, maar er is ook een overschot aan klachten

Het personeelstekort in de geestelijke gezondheidszorg leidt tot calamiteiten met dodelijke afloop, kopte deze krant onlangs (Trouw, 6 februari). Dat bleek uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op verzoek van Trouw en De Groene Amsterdammer. Dat het verschrikkelijk is dat er doden vallen staat buiten kijf, maar is het wel fair om uitsluitend het personeelstekort daarvan de schuld te geven?

Overschot

“Voor een goed begrip van de problemen is een bredere blik nodig”, betoogde ook Adriaan Jansen van de Raad van Bestuur van GGZ Friesland eerder (Opinie, 23 februari). Ja, er is een krapte op de arbeidsmarkt, dat is een feit, maar er is nog iets heel anders aan de hand dat we ons moeten realiseren: er is een overschot aan klachten.

Wat helaas nog veel te vaak gebeurt is dat de verkeerde klachten worden doorverwezen naar de zorg die wordt vergoed. Jaren geleden is reeds afgesproken dat het verwerken van mentale pijn en andere problemen die bij het leven horen, zoals burn-out, relatieproblemen of rouw en verlies, niét in de ggz thuishoren. Daarvoor is andere psychologische hulp beschikbaar. 

Het voortdurend foutief doorverwijzen naar de ggz, van overspannen werknemers tot koppels die elkaar het leven zuur maken, heeft ervoor gezorgd dat het personeel in de ggz te veel klachten op het toch al zo overvolle bordje krijgt.

Andere groep

Méér personeel is slechts een stukje van de oplossing. Door vanaf nu alleen de juiste klachten te behandelen in de ggz is het beschikbare geld beter te besteden: aan de mensen waar die zorg werkelijk voor bedoeld is.

Die andere groep kan heel snel, zonder een plek op de ggz-wachtlijst in te nemen, behandeld worden door één van de duizenden andere universitair geschoolde psychologen die Nederland rijk is. Op die manier kan er een groter aantal mensen in de ggz goed geholpen worden. Het zou verstandig zijn als de onderzoekers en de politiek dit probleem ook serieus gaan nemen.

Lees ook:

Nederland trekt veel geld uit voor de ggz, maar dat geld wordt niet effectief ingezet

Het zwaartepunt in de ggz moet weer op vakmanschap komen te liggen. Het gaat immers om goede patiëntenzorg, aldus Adriaan Jansen, voorzitter van de Raad van Bestuur van GGZ Friesland.

De ggz zoekt personeel: iemand is beter dan niemand

De geestelijke gezondheidszorg verkeert in diepe crisis. Ggz-instellingen drijven op uitzendkrachten en dure zzp-psychiaters. Het personeelstekort leidt zelfs tot calamiteiten met dodelijke afloop, blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer en Trouw.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.