Amerikanen ziedend om frauderende eliteouders

Een voordeel van internet en sociale media is dat veel van wat we doen transparant wordt. Of het nou gaat om de bijverdiensten van een politicus, de iPhones uit China of in dit geval het kopen van ‘intelligentie’ voor hun kinderen door rijke Amerikanen, echt verstoppen gaat niet meer. De wereld wordt steeds meer een dorp en dus komt elke misstap vroeg of laat aan het licht. De vraag is vooral wanneer het dorp zo overzichtelijk wordt dat ook maar het kleinste schandaal direct corrigeert. Een voordeel van een dorp is dat dat kan zonder nieuwe wetten of protocollen. Het toezicht zit al ingebakken in het dorp zijn.

(een nadeel van die transparantie is natuurlijk een wereld die net zo eng is als die van een dorp – het dunne lijntje tussen het platteland van Kosinsky en de wij van Zamjatin).

(om over na te denken, over 10, 20 jaar is assembleren van een kind met bijvoorbeeld een component genetisch opgewaardeerde intelligentie in verschillende prijsklassen misschien de gewoonste zaak van de wereld).

William Rick Singer verlaat de rechtbank in Boston, waar hij schuld bekende. ©EPA

Ouders betaalden miljoenen voor een plek op een van de elitescholen

Het is hét schandaal waar Amerika zich momenteel boos om maakt. Vermogende ouders die de boel besodemieteren om hun kinderen op de beste scholen te krijgen.

Tientallen ouders hadden er omgerekend bedragen van 175.000 tot bijna 6 miljoen euro voor over om hun niet-briljante kinderen op de beste elitescholen te krijgen. De eerste ouders staan inmiddels terecht voor de fraude. Met gegarandeerde media-aandacht, want er zitten topondernemers bij en beroemdheden, onder wie de Desperate Housewifes-actrice Felicity Huffman en Lori Loughlin (Full House).De verontwaardiging is groot. Sociale media staan van bol van woede-uitingen.

Het systeem functioneerde al enige jaren. Mensen met ‘serieus geld’ klopten graag aan bij het Edge College & Career Network, dat de spil was in de oplichting. Mensen daarvan benaderden ouders met het aanbod hun kinderen een duwtje in de rug te geven.

Vijftig ouders zijn nu aangeklaagd, onder wie dus acteurs, bankiers en toppers uit het bedrijfsleven en uit de advocatuur. The New York Times publiceerde een lijst die volgens officier van justitie Andrew Lelling ‘een catalogus is van rijkdom en privilege’. ,,De verdachten spanden willens en wetens samen om met bedrog een plek voor hun kinderen te kopen op elitescholen”, aldus de rechter. Het onderzoek duurt voort.

Alles is naar buiten gekomen, doordat een van de hoofdverdachten, William Rick Singer van het Edge College & Career Network, in ruil voor strafvermindering met de onderzoeksrechter is gaan praten. Singer wordt beschuldigd van een waslijst aan misdaden: van fraude, witwassen en afpersing tot criminele samenzwering.

Als cijfers van kinderen te laag waren, werden ze zo gecorrigeerd (door antwoorden op te waarderen) dat het toch mogelijk werd aan de gewenste universiteit te gaan studeren.

Ook kon extra examentijd worden gekocht. Dat gebeurde op grond van valse medische verklaringen. Kinderen met zogenaamde leerproblemen konden zo langer op de vragen studeren dan anderen. Sommigen mochten zelfs twee dagen over toelatingsexamens doen en tussendoor naar huis gaan in plaats van de test in een dag te maken in een besloten ruimte. Alsof dat nog niet genoeg was, werden docenten die examens nakeken omgekocht. Mogelijk wisten de betrokken kinderen zelf niet eens van de fraude.

Sportief

Een andere – al langer bekende – manier was kinderen te selecteren vanwege zogenaamde bijzondere sportieve kwaliteiten. Zo bleken er opmerkelijk veel goede roeiers te zijn aangenomen op scholen waar de ‘toptalenten’ nooit in een roeiboot zijn gezet. Een meisje dat geen bal kon raken, werd plots geselecteerd voor een vrouwenvoetbalteam van Yale – haar ouders betaalden 1,2 miljoen dollar. Een waterpolocoach van de eliteschool USC zou een miljoen dollar hebben aangenomen voor zogenaamde talenten die in aanmerking kwamen voor het universiteitsteam. Diverse omgekochte coaches zijn inmiddels ontslagen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.