Gegevens duizenden kinderen Jeugdzorg Utrecht op straat

Dossiers van het bureau voor Jeugdzorg in Utrecht over duizenden kwetsbare kinderen worden niet veilig opgeslagen. Deze dossiers, met daarin zeer gevoelige persoonlijke informatie, kunnen hierdoor op straat komen te liggen. De Tweede Kamer heeft geschokt gereageerd.

Een meisje maakt een puzzel in de speelkamer van een jeugdhulpcentrum. ©anp

RTL Nieuws bericht over het lek op basis van eigen onderzoek, dat werd aangezwengeld door twee klokkenluiders. Volgens RTL is er uiterst gevoelige informatie in de stukken te vinden ‘zoals psychische stoornissen, details over seksueel misbruik en zelfs zelfmoordpogingen’.

Het gaat in totaal om 3.278 dossiers van 2.702 kinderen, van wie zo’n driekwart onder de achttien jaar. De volledige namen en geboortedata staan erin. ‘In de dossiers worden de thuissituaties van probleemgezinnen tot in detail beschreven’, aldus RTL.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid moet zo snel mogelijk naar de Tweede Kamer komen om tekst en uitleg te geven, vinden in ieder geval regeringspartij D66 en oppositiepartijen GroenLinks en SP.

Domeinnaam

Bureau Jeugdzorg Utrecht veranderde in 2015 zijn naam in Samen Veilig Midden-Nederland (SAVE). De organisatie verlengde de domeinnaam van de website niet, waardoor deze niet beveiligd werd afgesloten. Hierdoor kon wie dat maar wilde de website overnemen en zich inzage verschaffen in de dossiers.

Twee klokkenluiders registreerden de oude domeinnaam en meldden het datalek vervolgens bij RTL Nieuws. Zij willen op deze manier waarschuwen voor gevaren van verlopen websitedomeinen binnen de zorgsector. Volgens de klokkenluiders lopen tientallen andere organisaties hetzelfde risico als SAVE.

Achterstand

In een reactie noemt bestuurder van SAVE het lek ‘het ergste wat ons kan overkomen’. ‘Wij werken met kwetsbare gezinnen die verwachten dat ze bij ons in veilige handen zijn’, aldus Jansen. ‘Het spijt me dat we dat niet hebben waargemaakt, en ik wil oprecht mijn excuses aanbieden omdat ze zich bij ons vertrouwd voelden.’

Volgens Jansen kampte SAVE met een ‘achterstand’. De organisatie heeft het lek gedicht en extern advies ingewonnen. Het securitybeleid wordt aangepast en er komt een onderzoek naar het incident. Ook zijn alle betrokken personen geïnformeerd en is er melding van het lek gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Bron: de Volkskrant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.