17/05/2019

Gedragsverandering door autonomie, verbinding en competentie.

Door johnbeckers

Gedragsverandering is hot. We hebben het steeds vaker over nudging, onbewuste beïnvloeding en gedragsinterventies. De kennis van de sociale psychologie helpt ons al om beter het afval te scheiden, de belastingaangifte sneller te doen of veiliger deel te nemen aan het verkeer. Het is bijzonder interessant om te kijken naar menselijk gedrag. Zo krijgen we mensen sneller in beweging en zijn campagnes effectiever. Tegelijkertijd zijn er zoveel factoren die van invloed zijn op het uiteindelijke gedrag, dat het lastig kan zijn om ermee aan de slag te gaan. Waar begin je met gedragsverandering? En hoe motiveer je iemand om iets anders te proberen?

Lees verder op Frankwatching.

Gerelateerde afbeelding

Driehoeken:

  • Rijnlands: vertrouwen, vakmanschap, verbinding
  • WIJ: eigenaarschap, meesterschap, rekenschap.
  • Collins (egelprincipe): passie, de beste ter wereld, geld verdienen.
  • Pedagogiek (Decy en Ryan, Luc Stevens): autonomie, kunde, relatie,