LOVE YOU ALL!

Voor één geslacht gaan, lijkt tegenwoordig veel te mainstream. Anno 2019 wisselen we af en toe van seksuele voorkeur. Journalist Suus Ruis duikt in de wereld van seksuele fluïditeit.

Door Suus Ruis, 25 juni 2019

Ik heb ooit een keer met een vrouw gezoend. Het was lang geleden en het gebeurde zomaar. Tja, je moet alles een keer geprobeerd hebben. Maar ik vond één keer wel genoeg: door die borsten had ik het gevoel dat ik zoende met iemand die een zwemvest aan had. ‘Het is zo veel zachter met een vrouw,’ hadden lesbische en biseksuele vriendinnen altijd tegen me gezegd. Dat klopte, ontdekte ik proefondervindelijk. Maar dat was voor mij dus precies wat er mis mee was. Ik hou van hoekig, bonkig en stoppels. En van piemels, maar daar ging het op dat moment even niet om, want no way dat ik met een chick verder ging dan een beetje zoenen.

90 procent van de mensen is seksueel fluïde, dat is gewoonbijna iedereen

Mijn voorkeur is in de jaren erna nooit veranderd. Voor mij is het een beetje hetzelfde als die ene keer dat ik mijn lange haar afknipte tot net onder mijn oren: dat stond me niet en het paste niet bij mij. Dat is na tien jaar niet ineens anders. Hoef je het verder ook niet meer te proberen. Maar met mijn seksuele starheid ben ik anno 2019 – en de laatste jaren al – een outcast. Want uit een Psychologie magazine deed, onderzoek dat bleek dat 90 procent van de mensen seksueel fluïde is. Nee, dat is geen typefout. 90 procent, dat is gewoon bijna iedereen! Wat seksueel fluïde precies is, vraag je? Fluïde wil zeggen ‘vloeibaar’, en in dit licht betekent het dat je seksuele geaardheid (die je tegenwoordig beter ‘oriëntatie’ kunt noemen, omdat geaardheid impliceert dat het in je aard zit, dus juist vastligt) kan veranderen.

AFWIJKEND IS NORMAAL

Uit datzelfde onderzoek bleek trouwens dat vrouwen na een seksueel uitstapje met iemand van hetzelfde geslacht veel minder vaak aan hun oriëntatie gaan twijfelen dan mannen – waarschijnlijk ligt dat aan het feit dat ondanks de vrijere geest van tegenwoordig de sociale druk voor mannen om heteroseksueel te zijn toch nog steeds groter is dan voor vrouwen. Dat zie je ook aan de celebs die er de laatste jaren voor uitkwamen dat ze leden van hetzelfde geslacht niet uit hun bed trappen: Miley Cyrus, Amber Heard, Demi Lovato, Katy Perry (‘I kissed a girl and I liked it’): allemaal vrouwen die zich niet in één bepaald (seksueel) hokje laten duwen. Actrice Kristen Stewart vertelde in interviews dat ze het een opluchting vond dat je vandaag de dag niet per se óf hetero, óf gay, óf biseksueel hoeft te zijn. Tot wie je je aangetrokken voelt, hangt van de persoon af, en misschien wel van de levensfase waarin je je bevindt. Als we het hebben over de acceptatie van LBGTI is er echt nog genoeg te doen, maar je merkt wel dat een niet heteroseksuele oriëntatie vooral voor jongeren steeds normaler wordt. Net als ‘afwijkende’ (lees: andere dan monogame) relatievormen als polyamorie, de ‘kwarrel’ (kwaliteitsscharrel) of ‘prelatie’ (een prille relatie die eigenlijk nog geen relatie te noemen is). Je mag het in deze tijd nauwelijks meer zeggen, maar heel soms bekruipt me wel een beetje het gevoel dat het een typisch ding is van de sneeuwvlokjes-generatie: iedereen is uniek en bijzonder, en met iets dat zo mainstream en saai is als heteroseksualiteit (het seksuele equivalent van een bruine boterham met kaas en een glas halfvolle melk) kom je niet meer weg.

Ik legde dit voor aan mijn kennis Maaike (30), die na louter relaties met mannen sinds een paar maanden een vriendin heeft. Ik vertelde Maaike dat ik in eerste instantie best even verbaasd was toen ik hoorde dat ze gay is.

Naïef van mij, want ze is helemaal niet gay.

Dat het meer geaccepteerd is, betekent nog niet dat seksuele vloeibaarheid wordt begrepen

Dat hokjesdenken is wel heel erg 2003. ‘Ik geloof niet dat het iets hips is van deze generatie,’ zegt ze. ‘Het is de laatste jaren simpelweg meer geaccepteerd om vrijer te zijn in de keuze van je liefdesof sekspartner. Ik zie mezelf niet als biseksueel, en al helemaal niet als lesbisch. Ik vind het eigenlijk niet nodig om er een etiket op te plakken, maar als ik er per se een naam aan zou moeten geven, zou ik mezelf panseksueel noemen. Ik val op een persoon en dan maakt het geslacht me niet uit. Dit keer werd ik toevallig verliefd op een vrouw. Dat de meeste mensen van mijn generatie dat niet meer zien als iets schokkends en dat er beroemdheden zijn die er ook voor uitkomen dat hun voorkeur weleens wijzigt, maakte het makkelijker om wel er open over te zijn.’

Dat het meer geaccepteerd is, betekent niet dat die seksuele vloeibaarheid door iedereen begrepen wordt. Dat bleek ook uit een interview dat Cara Delevingne gaf over haar seksualiteit. Toen Cara twintig was, werd ze verliefd op een meisje. Haar vrienden gingen er – net als ik bij Maaike deed – van uit dat Cara dus lesbisch was. Als ze met hen praatte over haar liefde of lust voor een vrouw, zeiden haar vrienden steevast: ‘Dus je bent gay.’ En als ze een keer opmerkte dat ze een jongen leuk vond, zeiden ze: ‘Maar je viel toch op vrouwen?’ Ze snapten het gewoon niet. In het bewuste interview vertelde het model dat zij als persoon steeds groeit en verandert, en dat haar seksuele voorkeur daarom niet vastligt.

ONBEGRIP

Zoals ik al aangaf, zijn het vaker de vrouwen die seksueel fluïde zijn. Dat bevestigde ook een onderzoek dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Biologicalreviews, dat over een tijdspanne van tien jaar werd uitgevoerd. De onderzoekers denken dat dit evolutionair bepaald is. De polygame huwelijken van vroeger, hoewel die in onze westerse samenleving nooit de geldende norm waren, werden doorgaans door spanningen en ruzie tussen de verschillende echtgenotes gekenmerkt. Als deze vrouwen echter af en toe met elkaar tussen de lakens – of onder het berenvel girl on girl actie, – kropen voor wat verminderde die spanning. Hierdoor bleef het huwelijk in stand en werd er gewoon keurig voortgeplant met de man. Het zou volgens de researchers dus kunnen dat seksuele fluïditeit is ontstaan als een manier om te kunnen dealen met een situatie waarin je je man moet delen met andere vrouwen.

Psychologen snappen het wel: naarmate je meer over jezelf ontdekt, kan ook jouw seksuele identiteit veranderen

Maar goed, polygame relaties zijn in ons land en in deze tijd in principe natuurlijk niet aan de hand. Is die seksuele fluïditeit nu dus niet gewoon een moderne manier om je speelveld lekker te verruimen?

‘Absoluut niet,’ zegt Jill (26). ‘Sommige mensen denken dat seksueel fluïde zijn betekent dat je op iedereen valt, maar dat is natuurlijk bullshit. Het betekent dat veel van ons een beetje heen en weer schuiven op de Kinsey-schaal, een soort schaal van geaardheid, ontwikkeld door seksuoloog en bioloog Alfred Kinsey. Mensen zijn ingewikkeld, we hebben gecompliceerde breinen; we groeien en veranderen continu. Dan is het toch logisch dat onze seksuele en relationele voorkeur ook niet altijd exact hetzelfde blijft? Voor sommigen zal dat wel het geval zijn en dat is helemaal prima. Maar ikzelf ontwikkel me, en daar hoort dit bij. Ik merk wel dat er nog steeds veel onwetendheid en onbegrip is. Dat is ook de reden dat ik niet meer op mijn datingappprofiel zet dat ik geïnteresseerd ben in beide seksen. Ik kreeg te veel berichtjes van mannen die een meisje voor een trio zochten en die ervan uitgingen dat ik wel op hen zou vallen – in hun hoofd val ik immers op iedereen die op deze aarde rondloopt.’

EVEN SWITCHEN

Naar mijn bescheiden mening is het niet zo heel raar dat simpele en rechtlijnige zielen zoals ik een beetje in de war raken van al die verschillende mogelijke seksuele voorkeuren. Eindelijk hadden we er in de laatste jaren steeds meer onwetende homofoben van weten te overtuigen dat seksuele voorkeur geen keuze is, maar aangeboren, en nu blijkt die voorkeur dus niet vast te liggen bij de geboorte. Dat seksuele vloeibaarheid geen modegril van (voornamelijk) jongere mensen is, is mij na wat grondige research wel duidelijk geworden. Ook aan de universiteit van Utah werd een onderzoek gedaan dat maar liefst tien jaar duurde. Hieruit bleek dat met name lesbische vrouwen in de loop van de tijd weleens switchen naar seks of een relatie met mannen, en weer terug. Blijkbaar hoort het dus wel een beetje bij ons. Psychologen vinden het allemaal niet zo raar: naarmate je meer over jezelf gaat ontdekken en wat gaat experimenteren, kan jouw seksuele identiteit veranderen. Seksuologe Astrid Kremers schrijft in haar blog dat dit alleen een potentieel probleem is als je hier schuld of schaamte over voelt. Ergens las ik de vergelijking met ijs: als iemand altijd heel erg van vanille-ijs hield en ineens meer zin in heeft in pistache, kijkt niemand daar vreemd van op.

Waarom zouden we onze seksuele voorkeur dan wel definitief moeten vastleggen en niet meer mogen veranderen? Persoonlijk vind ik dat iedereen lekker moet doen waar hij/zij/het zin in heeft.

Dat doe ikzelf dan ook, oké? Want hoewel ik onlangs in de bioscoop na jaren ben geswitcht van zoete naar zoute popcorn, hou ik het gewoon bij mannen.

Lekker bonkig.

FOTO’S GETTY IMAGES, SHUTTERSTOCK

SORRY, WÉLKE GEAARDHEID ZEI JE?

De meest voorkomende seksuele oriëntaties:

MONOSEKSUEEL

De monoseksueel voelt zich seksueel aangetrokken tot één geslacht. Hieronder vallen dus de hetero- en homoseksuelen.

ASEKSUEEL

Als je aseksueel bent, heb je goedbeschouwd eigenlijk geen geaardheid. Je voelt je tot mannen noch vrouwen aangetrokken.

Vermoed wordt dat maar één procent van de bevolking aseksueel is.

PANSEKSUEEL

Panseksuelen kunnen zich seksueel, romantisch en emotioneel aangetrokken voelen tot alle geslachten en genderidentiteiten (dit laatste betekent of je je gééstelijk een man of een vrouw voelt).

POLISEKSUEEL

Wanneer je poliseksueel bent, voel je je seksueel, romantisch en emotioneel aangetrokken tot meerdere (dus niet álle, zoals bij panseksualiteit) geslachten en genderidentiteiten.

DEMISEKSUEEL

De demiseksueel kan zich pas seksueel tot iemand aangetrokken voelen als hij/zij een diepe romantische en emotionele band met die persoon heeft.

SEKSUEEL FLUÏDE

Als je seksuele voorkeur regelmatig of door de tijd heen verandert, of sowieso flexibel is, ben je seksueel fluïde.

Bron: Viva.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.