‘Nederland meest atheïstische land’

Washington

Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center. In deze ranglijst is Nederland de koploper. Noorwegen en Zweden volgen op gepaste afstand met respectievelijk 43 en 42 procent. Opvallend is dat vooral in landen met een katholieke geschiedenis weinig mensen zich als niet-religieus bestempelen: Portugal, Ierland en Italië (alle 15 procent) eindigen gezamenlijk onder aan de lijst.

Het Pew Research Center ondervroeg bijna 25.000 Europeanen uit vijftien verschillende landen. Zij werden gevraagd naar hun godsdienst, hun houding tegenover andersgelovigen, de rol van religie in de samenleving en actuele kwesties, zoals immigratie.

Zweden staat het meest open voor immigranten en minderheden, terwijl Italianen het vaakst negatief over hen zijn. De onderzoekers constateren dat ‘ongemakkelijke gevoelens over de multiculturele samenleving’ overduidelijk aanwezig zijn in West-Europa. Dat geldt ook voor antisemitisme. Zo vindt ruim een derde van de Italianen dat Joden ‘altijd hun lijden overdrijven’.

superieur

West-Europese christenen kwamen niet als tolerant uit de bus. Ze staan minder accepterend tegenover immigranten dan ongelovigen en denken bovendien negatiever over Joden, moslims en andere minderheden. Ook beschouwen christenen hun cultuur vaker als superieur aan andere culturen. Hierbij maakt het niet uit of de christenen daadwerkelijk naar de kerk gaan of zogenaamde ‘cultuurchristenen’ zijn, concluderen de onderzoekers.

Hoewel dit de grote lijnen zijn, zijn de verschillen per land groot. Zo zijn het vooral de Noren die hun eigen cultuur als superieur beschouwen. In Nederland is echter twee derde het oneens met de stelling ‘Ons volk mag dan niet perfect zijn, maar onze cultuur is superieur.’ Alleen de Zweden, Belgen en Spanjaarden zijn minder trots op hun land.

Nederlanders geven daarnaast grif toe weinig kaas van religie gegeten te hebben. 78 procent zegt ‘weinig tot niets’ van het jodendom af te weten. Bij de islam en het christendom liggen deze percentages op 71 en 28 procent. Daarmee scoort Nederland consistent hoog op het gebied van religieuze onwetendheid. Wederom zijn het de Noren die zichzelf hoog inschatten. Liefst 94 procent zegt veel van het christendom af te weten. Ook bij de andere twee abrahamitische religies voeren zij de lijst aan.

burka

De islam houdt de gemoederen bezig in West-Europa. Enkel in Portugal vindt een meerderheid dat moslima’s geen restricties op het dragen van ‘religieuze’ kleding zoals een boerka moet worden opgelegd. De opvatting dat religieuze kleding prima is, zolang het gezicht maar niet bedekt is, is in Nederland met 65 procent het populairst.

Bijna een kwart van de Nederlanders is het eens met de stelling ‘Vanwege het aantal moslims voel ik mij een vreemdeling in mijn eigen land’. Daarmee scoort Nederland relatief hoog. De Belgen voelen zich het meest vervreemd door de aanwezigheid van moslims in hun land. Bijna vier op de tien zuiderburen kunnen zich vinden in de stelling.

Bron: ND.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.