Bonje met de buren loopt vaker uit de hand

Het aantal burenruzies neemt toe. Geluidsoverlast is de belangrijkste oorzaak, zo blijkt uit een enquête, verhuizen soms de enige uitweg. ,,Dit is niet los te zien van het ik-tijdperk.”

Door Raymond Boere, 7 september 2019.

Woordenwisselingen blijken gemakkelijk te ontaarden in bedreigende situaties.
Woordenwisselingen blijken gemakkelijk te ontaarden in bedreigende situaties. Bonje met de buren loopt vaker uit de hand

Geluidsoverlast, rommel of stank. Veel Nederlanders hebben weleens overlast van hun buren. Meestal blijft het bij kleine ergernissen, maar in één op de vijf is afgelopen drie jaar toch verzeild geraakt in een fikse burenruzie.

Dat blijkt uit een enquête van EenVandaag onder zo’n 28.000 leden van het opiniepanel. Geluidsoverlast is de meest voorkomende oorzaak, maar ook verstoorde communicatie, rommel of stank.

Mr. Frank Visser
Mr. Frank Visser

Woordenwisselingen blijken gemakkelijk te kunnen ontaarden in bedreigende situaties, zo geven de ondervraagden aan. Een van hen beschrijft hoe hij op een rustige en nette manier zijn beklag deed over de geluidsoverlast van zijn buurman, maar de dag erna met een honkbalknuppel werd bedreigd. De buurman werd hiervoor veroordeeld, maar na zijn vrijlating gingen de pesterijen gewoon door. Een ander werd uitgescholden en aangevallen met een tafelpoot toen hij midden in de nacht naar buiten was gelopen iets te zeggen van het lawaai.

Veel mensen blijken de burenruzie nog niet te hebben bijgelegd en zien dat ook nog niet zo snel gebeuren. Sommigen zien zelfs maar één oplossing: verhuizen.

Opvallend is dat bijzonder weinig mensen de hand in eigen boezem steken. Slechts 1 procent van alle ondervraagden vindt dat hijzelf het conflict heeft veroorzaakt. 84 procent legt de schuld volledig bij de ander en 9 procent erkent een aandeel te hebben gehad.

Frank Visser van het tv-programma Mr. Frank Visser doet uitspraak schrikt niet van de uitkomst. Ook hij ziet al langer het aantal burenruzies toenemen en openlijker worden. Geluidsoverlast is daar een goed voorbeeld van. ,,Normale mensen zetten de muziek niet loeihard aan omdat ze denken aan de buren. Mensen die schijt hebben aan iedereen doen dat laatste niet.”

Heel vaak leggen mensen de oorzaak van de overlast bij de ander

Volgens Visser is het gemakkelijk te denken dat burenruzies vooral in de onderste lagen van de samenleving voorkomen, maar hij ziet het schaamtegevoel overal sterk afnemen. ,,Dat is niet los te zien van het ik-tijdperk. Heel vaak leggen mensen de oorzaak van de overlast bij de ander, maar als ze hulpverleners inschakelen, blijken ze vaak zelf toch een grote rol te spelen in de ontstane situatie.”

Hij heeft geen pasklaar recept om burenruzies te voorkomen. Er zijn veel types conflicten, waarbij het uitmaakt of iemand een druk gezin als buur heeft of een drugsverslaafde. ,,Maar een normaal gesprek voeren zonder elkaar verwijten te maken, kan vaak al helpen.”

De grootste fout die klagers kunnen maken, is volgens hem te denken voor de ander. Dat ze het idee hebben dat overlastveroorzakers toch niet willen praten of niet met een bemiddelaar om tafel willen, zonder dat eerst te vragen.

Een normaal gesprek voeren zonder elkaar verwijten te maken, kan vaak al helpen

In de enquête geven velen aan hoge verwachtingen te hebben van de buurtrechter waarmee nu op diverse plekken mee wordt geëxperimenteerd. Die moet relatief eenvoudige conflicten tussen buren tegen lage kosten oplossen.

Maar Visser heeft daarbij zo zijn bedenkingen. ,,Het grote probleem is dat beide partijen hun toestemming moeten geven voor zo’n zaak. Als één buur weigert, kun je als gedupeerde nog niets. Ik geloof daarom meer in de kantonrechter in de buurt die wel uitspraak kan doen, ook als één partij weigert mee te werken.”

Bron: AD.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.