Facebook-cleaners: ‘We worden getraumatiseerd door alle haatberichten en provocerende beelden’

De psychiatrie kan zich warm lopen voor nieuwe klandizie: mensen met een te grote consumptie aan extreme Facebook-content. In het bijzonder de Facebook-cleaners die elke dag duizenden voorgeselecteerde video’s, foto’s en berichten nalopen op geweld, misbruik, haatspraak, nepnieuws, radicalisering en intimidatie. Overdaad schaadt, merkt nu ook Facebook, de medewerkers krijgen er psychische klachten van. Het aantal berichten per moderator per dag is teruggebracht naar 4- tot 5-honderd. Zou het helpen? En wat is de schade bij gewone mensen, niet-moderators, die dit soort content consumeren? Als de geest uit de fles is gaat het nog druk worden.

Facebook-medewerkers worden naar eigen zeggen te weinig psychologisch begeleid. ©AP

De Berlijnse werknemers die het socialemediaplatform Facebook moeten modereren en scannen op zogenaamde ‘hate speech’ houden er al na enkele maanden psychologische gevolgen aan over. Dat hebben werknemers anoniem aan The Guardian verteld. ‘We zien collega’s naar extreemrechts neigen.’

Door Charlotte Taelman, 17 september 2019.

Een groep van huidige en voormalige werknemers die al jarenlang het socialemediaplatform Facebook modereren, hebben melding gemaakt van het feit dat collega’s “verslaafd” en getraumatiseerd geraken aan de extreme inhoud waarmee ze iedere dag worden geconfronteerd. Sommige beelden belanden naar verluidt zelfs in hun persoonlijke collectie. Nog anderen neigen naar extreemrechts door de grote hoeveelheid haatdragende woorden en nepnieuws die ze elke dag lezen.

De werknemers worden iedere dag overstelpt met duizenden video’s, foto’s en berichten met geweld, naakt en intimidatie als inhoud. En dat acht uur per dag, zowel ’s nachts als in het weekend, voor een schamel minimumloon. 

Wat vaak wordt onderschat en weinig wordt besproken, zijn de privégesprekken tussen volwassenen en minderjarigen die door algoritmes als mogelijke seksuele uitbuiting worden gemarkeerd. Die gesprekken moeten door de moderatoren manueel worden nagelezen. “Zulke privégesprekken, waarvan 90 procent seksueel getint, zijn angstaanjagend”, zegt een moderator. “Rijke blanke mannen uit Europa en de VS sturen naar kinderen in de Filipijnen met de vraag of ze voor 10 of 20 dollar seksueel getinte foto’s willen sturen.”

Traumatiserend 

Voormalig werknemer Daniel: “Ik zag een collega online een stroomstootwapen kopen. Toen ik hem vroeg waarom hij dat deed, gaf hij aan dat hij bang was om ’s avonds alleen over straat te lopen. Vooral in het bijzijn van vreemden.”

“Al de haatberichten waarmee we iedere dag worden geconfronteerd, beïnvloeden ook onze politieke visie”, zegt Daniel. “Zo kan een liberaal persoon conservatiever worden en zich meer zorgen maken over bijvoorbeeld migranten. Al zijn veel berichten die een politiek standpunt inhouden nepnieuws en hebben als doel om zeer specifieke politieke opvattingen te delen.”

De privégesprekken op Facebook, waarvan 90 procent seksueel is getint, zijn angstaanjagend, zegt een moderator. ©Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Gelijkaardig aan hun Berlijnse collega’s zijn de ervaringen van Amerikaanse moderators. Ook zij geven aan de dagelijkse video’s en foto’s als traumatiserend te zien. Zo valt een voormalig moderator nu met een pistool aan zijn zijde in slaap. Dat gebeurde nadat hij een video over een steekpartij van Facebook haalde.

“Het is belangrijk een team te creëren om de gebruikers van Facebook te behoeden van misbruik, haatspraak, radicalisering en pornografie. Het is echter even belangrijk om onze job ter sprake te brengen. We moeten ons verhaal delen”, klinkt het algemeen bij de moderators. 

Psychologische hulp

Daniel: “De hulpverleners ter plaatste zijn grotendeels passief. We krijgen geen psychologische hulp. Toen een collega ging aankloppen bij het bestuur en vertelde over zijn mentale problemen, werd hem de deur gewezen met de woorden ‘zoek een psycholoog buiten het bedrijf’.”

In februari werd het eerste rapport over Facebook achter de schermen geïntroduceerd door The Verge: The Trauma Floor. Voorheen werd niet gereageerd op het grote aantal berichten dat de werknemers dagelijks moeten checken.

Facebook reageerde uiteindelijk over de bevindingen in het rapport. “Onze moderatoren doen ongelooflijk werk om ons platform veilig te houden. We nemen daarom onze verantwoordelijkheid om hun welzijn te garanderen. We werken nauw samen met onze partners om ervoor te zorgen dat zij de ondersteuning bieden die mensen nodig hebben, inclusief training, psychologische ondersteuning en technologie om de blootstelling aan grafische inhoud te beperken.”

Daarna werd het aantal behandelde berichten dat een moderator per dag verwerkt verlaagd naar vierhonderd à vijfhonderd. 

Om de anonimiteit van de werknemers te garanderen, werden de namen veranderd.

Bron: de Morgen,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.