‘Doe gezellig, neem een wijntje’: hoe je omgeving je dieet saboteert

Je bent mooi zoals je bent. Van mij hoef je niet te lijnen. Hè, doe eens niet zo ongezellig, neem lekker een wijntje! Wie gezond wil eten en drinken ondervindt vaak bewuste of onbewuste sabotagepogingen van vrienden, familie of partner.

Door Ellen den Hollander, 28 september 2019

Doe gezellig mee, zeggen ‘vrienden’ als je een wijntje weigert. ©Shutterstock

,,Ik hoor het elke dag in de praktijk”, verzucht diëtist Berdien van Wezel. ,,Wat mensen te horen krijgen… ‘Je ziet er toch goed uit! Waarom wil je afvallen?’ Of dat ze collega’s hebben die de snoeppot maar blijven vullen. Of aandringen dat ze gezellig mee moeten drinken, terwijl ze zich hadden voorgenomen om even geen alcohol te drinken.”

Met sommige vrienden heb je geen vijanden meer nodig, wil Van Wezel van Gezond Leven Diëtisten maar zeggen. ,,In sommige sporten heb je ook voordeel van wat extra kilo’s, zoals rugby. Bij een sportclub kun je wellicht minder steun verwachten voor je nieuwe eetwijze dan je zou willen.” 

Berdien van Wezel.

Na de zomervakantie – en een paar kilo’s erbij – zijn veel mensen in de herfst bezig om weer in vorm te komen. Steun is erg belangrijk, weten Van Wezel en iedereen die weleens is gezwicht voor druk van buitenaf. Het klinkt lief: ,,Je mag best iets lekkers voor jezelf bestellen, je hebt zo hard gewerkt”. Maar het brengt je wel van je plan af.  Net als de geruststellend bedoelde opmerking ,,Je hebt gesport vandaag, je hebt de calorieën al verbrand”. En wie smelt niet als je een glas krijgt van je geliefde met de woorden ,,Ik heb je favoriete cocktail gemaakt omdat je zo hard hebt gewerkt deze week.”

Door de knieën

Verzin daarom eens andere ac­ti­vi­tei­ten die je met je vriendin kunt doen. Laat je nagels lakken of je haren doenBerdien van Wezel

De vraag is: hoe zorg je dat je niet door de knieën gaat en achteraf spijt hebt als haren op je hoofd dat je toch ‘ja’ hebt gezegd tegen die cocktail, dat toetje of die frietjes-met? ,,Het begint ermee dat je beïnvloedbaar bent”, zegt Van Wezel. ,,Als je een helder doel voor ogen hebt, waar niemand je vanaf kan brengen, dan sta je sterker. Als iemand drie keer aandringt om taart te nemen en je hebt dat doel niet voor ogen, dan ga je sneller door de bocht.” 

Dus: je doel helder krijgen. Hoe doe je dat? ,,Stel, je wil afvallen na de vakantie. En je denkt: ik wil er twee kilo af. Dat is een lastig doel, want als je een keer vocht vasthoudt of je verkeert als vrouw in een bepaald deel van je cyclus of je hebt last van verstopping, dan wisselt je gewicht. Geen haalbaar doel dus. Een beter doel is met jezelf afspreken: ik drink voor 18.00 uur geen alcohol. Of in zes maanden tijd tien kilo afvallen. Dat is meetbaar.” 

Soms moet je ook slim omgaan met je gezelschap. Misschien vindt men je niet zo gezellig omdat je een salade bestelt in plaats van brood met kruidenboter als voorafje of als je een dessert afslaat. ,,Met vrienden gaat gezelligheid vaak samen met eten. Je drinkt een borreltje of je gaat uit eten”, weet Van Wezel. ,,Verzin daarom eens andere activiteiten die je met je vriendin kunt doen. Laat je nagels lakken of je haren doen.”

Op gewicht

Voor vrouwen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond kan het extra lastig zijn omdat met elkaar eten zo is verweven met de cultuur. ,,Alles staat in het teken van eten. En elkaar verwennen met lekker eten. Dat maakt het verschrikkelijk moeilijk om op gewicht te blijven. Het wordt ook eerder geaccepteerd als je zwaar bent.”

Het klinkt gek, maar soms moet je ook uit je vertrouwde cirkel, is het advies van de Haagse diëtiste. ,,Het gaat erom wie je kiest als gezelschap. Iedereen heeft een gemêleerde groep vrienden. Misschien kun je een tijdje iets meer met vrienden optrekken die ook gezond willen eten.”

En als je toch uitgaat, kies dan iets lekkers en gezonds uit van de kaart. ,,Elke dag komen er nieuwe smoothie-tenten en restaurants bij die gezondere keuzes bieden en met verse ingrediënten werken zoals bijvoorbeeld Five Guys.”

Gaan we in de toekomst afvallen met behulp van virtual reality?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.