Wie bekommert zich nog om de …………… soep?

Door Carol de Bruin, 25 maart 2016

Al jarenlang kook ik soep. Lekkere tomatensoep. Niks mis mee.

Een paar jaar geleden kwam er een kennis die zei:

“Schrijf het eens op, hoe je die tomatensoep maakt”.

Ik vond het een goed idee, ik noemde het “protocol voor soep”. Als ik soep ga koken, doe ik dat precies volgens mijn protocol!

Toen kwam er iemand die zei:

“als je nu eens precies opschrijft wat je erin doet, dan kun je de benodigdheden afvinken op een lijst”.  

Zo gezegd, zo gedaan. Ik noemde de lijst “benodigdheden” en vergat niets toe te voegen. Het kostte wel meer tijd, maar dat nam ik maar voor lief.

Als ik eens van huis moest vroeg ik 1 van mijn kinderen in de soep te roeren. Dat ging prima.

Toen zei mijn zoon: “Mam, als je nu eens opschrijft wanneer je precies roert, voor hoelang en hoe vaak”. Dat is goed, zei ik, en ik noemde dat de “soeprapportage”.

Voordat ik nu de deur uitga schrijf ik eerst een overdracht “soeprapportage”.

Mijn buurvrouw, vrijwilligster bij de brandweer, kwam langs. Zij vroeg of ik wel dacht aan de veiligheid.

“Houdt je wel aan alle voorschriften, voor je het weet heb je vlam in de pan”.

Daar had ik wel van gehoord, dus ik ga op cursus brandveiligheid. Om het meteen goed te doen leerde ik ook EHBO en reanimatie.

We hebben deze week geen tijd voor soep.

Na de scholing, waarvoor ik een certificaat kreeg, hoorde ik dat niet iedereen zomaar mee mag helpen met de soep. Je moet bevoegd en bekwaam zijn. Ik noemde de nieuwe regels BIT: Bijzondere Instructies Tomatensoep. Voortaan wordt eerst bekeken of men een certificaat heeft voor er geroerd mag worden. 

Helaas mogen mijn kinderen niet meer helpen.

We vormen een gespreksteam, we evalueren, controleren en houden teamoverleg.

Als er tijd over is maak ik snel even tomatensoep!

Toen kwam mijn oom langs, hij was op vakantie geweest en had iets nieuws geleerd: JCI, dat betekent: 

Je Controleert Intensief

Er zijn lijsten over hoe groot de pan moet zijn, hoe lang de pollepel, de potjes voor de benodigdheden en richtlijnen voor de inrichting van je keuken. Ook mag je niet je keukenschort aan, maar moet je in eigen kleding “soep maken”, dat is huiselijker/gewoner. Ik geef hem de volgende lijsten; protocol voor soep, benodigdheden, soeprapportage. BIT en de veiligheidscertificaten.

Ondertussen maak ik soep!

Al deze lijsten worden periodiek gecontroleerd en ge-update! We hebben een accreditatieplan, dat wil zeggen: 

We kijken bij elkaar in de pan!

We houden evaluaties, hebben een intervisie, kortom aan alles wordt gedacht. Dit is allemaal erg handig en er is veel voor te zeggen.

Toch denk ik tijdens het invullen van al die lijsten:

Wie bekommert zich nog om de soep?

Bron: Linkedin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.