Xtc-pilletje kost nu al minder dan een biertje

Hoewel er steeds meer grote, professionele labs zijn, groeit het aantal kleine, onveilige labs in woonwijken opvallend snel. Daar gebeuren de meeste (dodelijke) ongelukken, vaak door onervarenheid en onveiligheid. “Vaak zijn het sukkels, ‘labslaven’ die worden uitgebuit door nietsontziende criminele netwerken”.

BNdeStem, 8 november 2019

Afbeeldingsresultaat voor xtc pilletje

Drugsindustrie Nederland groter dan ooit, prijs historisch laag

De synthetische drugsindustrie in Nederland floreert als nooit tevoren. Vele duizenden mensen zijn inmiddels actief in de business. De markt wordt overspoeld met pillen en poeders, waardoor de prijzen historisch laag zijn.Uit de krant van vandaag

De Nederlandse pillenboeren draaien op volle toeren. Ondanks alle overheidsinspanningen komen er steeds meer producenten. Die maken elk jaar meer xtc en amfetamine en vernieuwen voortdurend hun bedrijfsvoering. De beruchte drug crystal meth is een ‘veelbelovend’ nieuw exportproduct in deze miljardenbranche geworden.

Vooral Brabant is een belangrijke uitvalsbasis voor producenten. Vorig jaar ontdekte de politie daar 22 drugslaboratoria. Dit jaar wordt dat record waarschijnlijk gebroken, aangezien de teller eind oktober al op 21 stond. ,,We ontdekken steeds meer en steeds grotere drugslabs”, zegt Rienk de Groot, chef van de recherche Zeeland-West-Brabant. ,,We denken dat we hooguit één op de vijf labs vinden.”

Volgens de politie verandert het karakter van de branche snel. In de drugsindustrie werken vooral mensen uit achterstandswijken. Ze staan in labs, transporteren chemicaliën, dumpen drugsafval of handelen in grondstoffen.

Hoewel er steeds meer grote, professionele labs zijn, groeit het aantal kleine, onveilige labs in woonwijken opvallend snel. Daar gebeuren de meeste (dodelijke) ongelukken, vaak door onervarenheid en onveiligheid. De Groot: ,,Vaak zijn het sukkels, ‘labslaven’ die worden uitgebuit door nietsontziende criminele netwerken.”

Etnische achtergrond

In de synthetische drugsindustrie krijgt de autochtone Brabantse penoze volgens de politie concurrentie van jonge, vaak onbezonnen criminelen met een brede, etnische achtergrond. Zij kunnen een relatief gemakkelijke start maken dankzij de goedkope grondstoffen waarmee Chinese leveranciers de markt overspoelen. Deze goedkope chemicaliën hebben – in combinatie met toenemende concurrentie en groeiende productievolumes – geleid tot historisch lage (handels)- prijzen. De Groot: ,,In Tilburg kun je nu op straat al een xtc-pil kopen voor 1,50 euro.”

Om de drugsindustrie terug te dringen, werkt het kabinet aan een nieuwe grondstoffenwetgeving met strengere straffen. Vorig jaar investeerde minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid al 100 miljoen euro in de aanpak van de georganiseerde (drugs)criminaliteit. Onlangs kondigde hij nog eens 110 miljoen euro aan voor een breed offensief. Er komt een nieuwe landelijke narco-unit en extra (politie)capaciteit.

Cruciale fase

Zo lijkt Nederland na jaren van bezuinigen op politie en justitie in een cruciale fase beland in de strijd tegen de drugscriminaliteit. ,,We moeten echt af van de gedachte dat grote criminelen onaantastbaar zijn”, zegt criminoloog Toine Spapens. ,,Maar repressie alleen helpt niet.” Spapens onderschrijft de landelijk groeiende overtuiging dat preventie nodig is, in de vorm van intensieve wijk- en jongerenzorg. ,,Anders kunnen we niet voorkomen dat de jongeren de misdaad in worden gezogen.”

Bron: BNdeStem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.