Burgerwantrouwen

Afbeeldingsresultaat voor dijkhof

Columnist Bart Nijman vindt dat Klaas Dijkhoff is wat er gebeurt als je te lang een land bestuurt. Het begint losjes liberaal en je eindigt als het poenerige poppetje uit het Monopoly-spel, met een verwaterde moraal.

Door Bart Nijman, 5 december 2019

Klaas is het vleesgeworden verval van de VVD

Klaas Dijkhoff is wat er gebeurt als je te lang een land bestuurt. Het begint losjes liberaal en je eindigt als het poenerige poppetje uit het Monopoly-spel, met een verwaterde moraal. Ga niet langs start, u ontvangt geen 80.000 euro wachtgeld.

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Hoe een snel rijzende ster verbleekt met een paar misstappen. En hoe slecht een misstap is te corrigeren als je die maakt voor het oog van de natie. Kritiek wordt ineens persoonlijk zoals in deze column in de Nieuwe Revu. Publiek kent geen genade. Een blad dat van publiek leeft evenmin. Zie ook verderop de column van Daniela Hooghiemstra.

VVD-kroonprins Dijkhoff is een hele krampachtige gewone jongen geworden. Geboren als volkse Brabantse liberaal stond zijn wieg in de beker van een tuba uit een dweilorkest, en was Oranjeboom zijn Olvarit. Maar toen hij sneakers en spijkerbroek verruilde voor iets te kleurrijke driedelige combinaties, werd het carnavalsgehalte niet minder. ‘Waarom kleedt deze meneer zich als een Moldavische circusdirecteur?’ vroeg Arthur van Amerongen zich onlangs af en treffender kun je Klaas helaas niet meer omschrijven. Hij probeert zichzelf in een rol te proppen die hem helemaal niet past.

Partijleider Mark Rutte, daarentegen, is een hele ontspannen ambtenaar. Geboren in een soepel, niet te poenerig pak in de kopieerkamer van een naar redelijkheid gerund ministerie. Hij draagt zijn premierspositie ogenschijnlijk lichtvoetig, maar als hij zijn pak verruilt voor hemdsmouwen, All Stars en jeans geeft hij die casual kleding toch gewicht. 

Belangrijker nog, Rutte is op zaterdag gewoon Mark die naar de Haagse markt gaat voor zijn wekelijkse boodschappen, in een bescheiden appartement woont (waar zijn moeder zijn kleren waste), en nog steeds in die tweedehands Saab van een letterlijk failliet merk rijdt.

Niet Klaas. Die heeft de nieuwste stekkerwagen, een grote woning in Breda, een reiskostenvergoeding voor afstanden die hij niet aflegt en wachtgeld voor een bewindsfunctie die hij nauwelijks heeft bekleed. Klaas representeert vooral Klaas, tegenwoordig, en daarmee is hij een uitstekend boegbeeld van zijn uitgeholde partij.

Klaas is het vleesgeworden verval van de VVD. Tien jaar terug de sympathieke liberale vrije jongen voor de gewone man, de middenklasse en het mkb, nu een slippendrager van multinationals op geforceerde festivals waar de partijpakken en parelkettingen hun twijfelachtige palmares van geërodeerde integriteit weglachen boven een lauwe bitterbal.

Dijkhoff is ondertussen zijn norse boertigheid gaan verwarren met Brabantse charme, en zijn opzichtig verveelde houding tegenover media en collega’s in de Kamer met de natuurlijke verhevenheid van een partijleider in spe. Rutte ziet dat ook, want die heeft niet voor niets laten doorschemeren zelf nog een vierde keer de partijkar te willen trekken als premier. 

Het lijkt wel of Dijkhoff de wrok die hij daarover zelf voelt, wilde laten uitbetalen in wachtgeld. Maar Prins Carnaval heeft vooral zijn eigen kroon verkocht.

P.S. In de Week van het Wachtgeld kwam het verhaal van de verstandelijk beperkte supermarktmedewerker Jan voorbij, die door het UWV gekort wordt op zijn uitkering omdat hij na 12,5 jaar trouwe dienst een douceurtje ontving van zijn baas. Sywert van Lienden & GeenStijl zijn een doneeractie gestart voor #SinterJan. Als de VVD het niet meer regelt…

Bron: Nieuwe Revu.

Burgerwantrouwen

Door Daniela Hooghiemstra, 10 december 2019

In dezelfde week dat Klaas Dijkhoff op het offerblok lag, omdat hij gebruik had gemaakt van een wachtgeldregeling, zond het programma Andere Tijden een documentaire over prins Bernhard uit.

Ik zag de prins dansend in zijn zwembroek op een boot, met Wilhelmina in Londen, met zijn hondje in de tuin en met Juliana in een sportauto. Hij was in Afrika, Zuid-Amerika en met de prinsesjes in Canada. Ik zag hoe de ontroering zich van hem meester maakte tijdens een eerbetoon dat vroegere verzetsstrijders aan hem brachten. Je moest wel van steen zijn om bij het laatste shot van de ‘missing man’-formatie met drie F-16’s en een Spitfire, die op zijn begrafenis in 2004 werd uitgevoerd, geen brok in je keel te krijgen.

Pas toen de aftiteling verscheen, en de alles-komt-uiteindelijk-gewoon-goedsongs van Frank Sinatra verstomden, werd ik wakker. Wacht even, prins Bernhard. Op 1 mei 1933 lid geworden van de NSDAP en dat gebleven tot een dag na zijn huwelijk met Juliana in 1937, daarover altijd gelogen, desondanks symbool van het verzet geworden. Nadat hij meer dan een miljoen aan steekpenningen had ontvangen van vliegtuigbouwers, kreeg hij wat tegenwind, maar uiteindelijk wist hij als koninklijk symbool fier overeind te blijven. ‘Snel weer opgekrabbeld’, heette het in de documentaire, waarna we hem lachend in een vliegtuigje zagen stappen, terwijl op de achtergrond That’s life van Frank Sinatra klonk.

De op Dijkhoff gekoelde woede ging over iets anders

Als losse stukken cytoplasma dreven deze beelden nog door mijn hoofd, toen er weer nieuws van Dijkhoff kwam. Niet alleen maakte hij gebruik van de bestaande wachtgeldregeling, ook had hij per abuis een reiskostenvergoeding ontvangen à 4.900 euro. Via Facebook had hij een lange verklaring verspreid. ‘Stomme fout’, geen reiskostenvergoeding aangevinkt want voor woon-werkverkeer de auto van de fractie gebruikt, toch vergoeding gekregen, niet op ‘loonstrook’ gekeken, geld teruggestort, et cetera. Omdat over de regeling van het wachtgeld intussen discussie ontstaan was, besloot hij daarvan nu ook maar af te zien.

En zo veranderde hij in één week van ‘slimste mens’ in ‘graaiend tuig’. Nu kun je over het incasseren van wachtgeld denken hoe je wilt, maar als ‘graaier’ denk je volgens mij niet: ik moet in de Tweede Kamer zien te komen. Niet dat de macht zo nobel is, maar als je uit bent op easy en veel money, ligt in Nederland een carrière in het vastgoed, de consultancy, het bankwezen of de orthodontie toch meer voor de hand.

Toen aan Bernhard in de documentaire werd gevraagd wat hij had willen zijn als hij geen prins was, antwoordde hij ook niet ‘fractievoorzitter’, maar ‘industrieel’.

De woede die op Dijkhoff werd gekoeld, ging volgens mij dan ook eigenlijk over iets anders. Met zijn lange, in Brabantse gewonemensentaal opgestelde verklaring daalde hij af naar het volk. Nu wordt ‘dicht bij de burger’ komen voor politici vaak gepresenteerd als het ultieme ideaal, maar keer op keer blijkt dat, als puntje bij paaltje komt, die nabijheid eigenlijk niet op prijs wordt gesteld.

Burgers willen dat het bestuur doorzichtig is, maar ze ontdekken toch niet graag dat leiders op hen lijken. Dat heeft met zelfhaat te maken. Omdat burgers zichzelf niet vertrouwen, wantrouwen ze de politici die hen naderen. Intimiteit kan gemakkelijk ontaarden in haat, net zoals je dat in huwelijken soms ziet gebeuren. Het enige dat dan redding biedt, is liefde, maar die kunnen politici van burgers natuurlijk niet verwachten.

Stel dat op een dag niemand nog bereid is als vertegenwoordiger van het volk voor het volk op zijn knieën te gaan om door het volk geslagen te worden. Dan houden we het koningshuis over.

Van de koning wordt altijd gezegd hoe ‘gewoon’ hij eigenlijk is. Maar zijn bestaan dankt hij nu juist precies aan het tegendeel.

‘Sprookjesprins’ Bernhard werd door Nederland gevráágd om leugens te vertellen, concludeerde zijn biografe, Annejet van der Zijl destijds.

Voor het zijn van prinses Amalia ontvangt Amalia vanaf haar 18de jaarlijks ongeveer tien keer het salaris van ‘zakkenvuller’ Dijkhoff. Maar voor een scooter zal ze gewoon moeten sparen, las ik op Nu.nl.

Túúrlijk.

Bron: de Volkskrant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.