Even wennen, maar toen gingen we ook los

Smartphone Deel 1: hoe de slimme mobiel een dagelijkse partner werd

De smartphone is het afgelopen decennium ons leven gaan beheersen. Wordt de komst van het 5G-netwerk een nieuwe revolutie? Eerste deel van een serie: de oorsprong.

Door Herman Stil , 17 januari 2020

©Rein Janssen

‘Ik heb al een antwoordapparaat thuis’, ‘het lijkt me helemaal niet leuk altijd bereikbaar te zijn’, of ‘als mensen me willen bereiken, kunnen ze een brief sturen.’ En op de vraag: ‘heb je een mobiel’, het antwoord: ‘nee ik ben student’.

Documentairemaker Frans Bromet hoefde in 1998 niet ver van huis om voorbijgangers bij de pont over het IJ hun mening te vragen over de toen opkomende gsm-toestellen.

Vijftien jaar later, toen KPN het 4G-netwerk introduceerde, waarmee mobiel internetten doorbrak, klonk de stem des volks in een vergelijkbaar filmpje nog steeds sceptisch op de vraag of mensen dachten of ze vaker hun mobiel zouden gaan gebruiken. ‘Ga eens wat anders doen’, of ‘constant met je telefoon, daar zie ik het nut niet van in’.

Die scepsis blijkt niet aanstekelijk te zijn geweest. Inmiddels heeft 93 procent van de Nederlanders een smartphone, kijkt 55 procent van de gebruikers zeker 25 keer per dag op het schermpje ervan en doet ruim een kwart dat meer dan 50 keer.

Buienradar

Ook Koen Pijnenburg zag er niet zo veel in toen Steve Jobs op 9 januari 2007 in San Francisco aan een verbluft publiek liet zien dat een muziekspeler, een mobiele telefoon en een ‘internetcommunicator’ in één apparaat – de iPhone – bleken te zitten. “Ik heb er toen eentje uit de VS geïmporteerd,” zegt de softwareprogrammeur, “maar ik kon er niet veel bijzonders mee.”

Tot Apple begin 2008 aankondigde dat ontwikkelaars zich konden melden om ‘applicaties’ voor de iPhone te maken. “Ik heb me ingeschreven en kreeg een paar weken later een mailtje dat ik was toegelaten,” zegt Pijnenburg. “Ik dacht: ik en de rest van de wereld. Tot ik las dat er wereldwijd maar 3000 ontwikkelaars waren toegelaten.” Achteraf bleken daar slechts drie Nederlanders tussen te zitten.

“Ik had vanuit mijn programmeerwerk contact met de toenmalige eigenaren van Buienradar. Die wilden per se de eerste iPhoneapp in Nederland hebben. Dát kon ik niet beloven, maar ik ben die app gaan bouwen. Met horten en stoten. De documentatie van Apple was slecht. Het voelde echt als pionierswerk.”

Toen Apple in juli 2008 zijn appstore opende, stonden daar 500 apps in – waaronder die van Buienradar. “Al snel gebruikte 95 procent van de Nederlandse iPhonebezitters hem. Mensen uit de hele wereld installeerden hem – terwijl hij alleen voor Nederland informatie gaf.”

Apple heet de pionier van de smartphone te zijn, maar al in 1994 liet IBM zijn Simon Personal Computer zien, waarmee de gebruiker kon bellen, mails versturen en een agenda bijhouden. Het was Ericsson die in 1997 zijn Penelope-gsm smartphone noemde.

Maar zulke personal digital assistants (PDA’s) kriebelden nooit de grote massa. “Dat had vooral te maken met gebruiksgemak,” zegt analist Tim Poulus van analysebureau Telecompaper. “Apple heeft als eerste goed doorzien dat het niet alleen om functies gaat maar vooral om eenvoud en design.”

Googlefoon

Toch was de allereerste iPhone vooral een curiositeit. De doorbraak kwam met opvolger iPhone 3G. Google, dat al in 2005 een bedrijfje in besturingssystemen overnam dat Android heette, volgde begin 2009 de eerste ‘googlefoon’.

Anderen, Nokia en Microsoft voorop, misten de boot. “Apple heeft het goed gedaan doordat ze hardware en software strak in eigen hand hebben gehouden. Google heeft het gered door het open model van Android.”

Waren de mogelijkheden met het toenmalige 3G-netwerk aanvankelijk beperkt – dataverkeer kostte een lieve duit – met de komst van 4G gingen in 2013 alle remmen los. “Ik zag het zelf toentertijd nog niet,” erkent Poulus, “maar Facebook en Google voorspelden dat de toekomst van internet mobiel zou worden. Ze hebben meer dan gelijk gekregen.” Inmiddels verstoken we volgens telecomtoezichthouder ACM per abonnement gemiddeld drie gigabyte data per maand.

Sociale media en berichtendiensten bleken het paard van Troje. Uit recent onderzoek van Deloitte blijkt dat 90 procent van de gebruikers dagelijks en ruim 30 procent meermalen per uur ‘appt’, gevolgd door e-mailen en sociaal netwerken. Traditioneel bellen komt pas op plek vier. Het totaal aantal belminuten per kwartaal is sinds begin 2018 geslonken van 7,9 naar 7,5 miljoen.

Toch verandert niet alles. Twaalf jaar na de eerste introductie staat Buienradar nog altijd in de top tien van meestgebruikte apps. “Het is totaal anders geworden,” zegt apppionier Pijnenburg, “maar ik herken nog steeds dingen die ik er destijds heb ingebouwd. De basisfunctie is niet veranderd.”

5G: VOORAL VAN ALLES MÉÉR

Veel meer apparaten en vooral: veel meer data. Het nieuwe 5G-netwerk voor mobiele netwerken maakt het mogelijk naast smartphones ook allerlei andere apparatuur – van bewakingscamera’s tot zelfrijdende auto’s – op het mobiele netwerk aan te sluiten.

Zo wordt het mogelijk filmpjes niet alleen in 4K te bekijken, maar die ook zelf te streamen. En kan straks in de Johan Cruijff Arena direct worden meegekeken met herhalingen van belangrijke voetbalmomenten. Omdat het netwerk ook veel nauwkeuriger is dan het huidige 4G, kunnen zelfrijdende auto’s en drones precies weten waar ze zich bevinden.

Binnenkort start het kabinet met de veiling van de eerste radiofrequenties die nodig zijn voor het nieuwste mobiele netwerk, 5G (met de g van generatie). Nederland loopt daarbij achter op de rest van Europa. Dat komt mede doordat de belangrijkste frequentie wordt gebruikt voor de digitale jacht op spionnen en terroristen vanuit het Friese Burum. Als die installatie is aangepast en deels naar elders is verhuisd, komt ook die frequentie in 2023 beschikbaar. Daar zal een nieuwe veiling voor plaatsvinden.

TELECOMREVOLUTIE

Dit voorjaar veilt het rijk de eerste frequenties voor 5G mobiel internet. Brengt dat net zo’n revolutie teweeg als de introductie van 4G, of vergroot het alleen maar de problemen met smartphonegebruik?

Bron: Het Parool.

Groot gemak met risico

Smartphone: Deel 2: de invloed van de mobiel op het moderne leven

De smartphone is het afgelopen decennium ons leven gaan beheersen. Betekent de komst van het 5G-netwerk een nieuwe revolutie? Deze week: bepaalt techniek ons leven of bepaalt ons leven de techniek?

Door Herman Stil, 24 januari 2020

©Rein Janssen

“De smartphone is helemaal geïntegreerd in ons leven,” zegt Beate Volker, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. “Hij is onderdeel van onszelf geworden. Technisch gezien is het fantastisch: communicatie, muziek, films in één apparaat. Het is een heel persoonlijk werktuig.”

Nederland telt inmiddels 19.786.000 mobiele aansluitingen – meer dan er inwoners zijn – en dan zijn er ook nog specialistische aansluitingen. Volgens socioloog Volker sluiten de opkomst en doorbraak van de smartphone in het afgelopen decennium naadloos aan op de toenemende individualisering. “Die trend bestaat al sinds de jaren negentig. We omarmen ontwikkelingen die daarbij aanhaken. Of dat goed of slecht is, daar kun je over debatteren.”

Nieuwe vaardigheden

Volker ziet vooral voordelen. “De smartphone maakt het mogelijk je netwerk te onderhouden, zowel innige relaties als afstandelijke. Met één druk op de knop heb je contact, heb je een afspraak gemaakt of laat je weten waar je bent.”

Er zijn ook negatieve effecten, van smartphoneverslaving tot zwijgzame lunches. “Het kan verstorend werken. Als de trein plotseling stilstaat, gaat iedereen het thuisfront appen in plaats van met elkaar praten. En jongeren communiceren op feestjes met mensen die er helemaal niet zijn.”

Doemdenken over die ontwikkeling is volgens Volker onnodig. “De smartphone heeft geen impact op hoe je relaties aangaat of daar verdieping in zoekt. En op een gegeven moment maak je toch wel een fysieke afspraak.”

We hebben volgens Volker de afgelopen tien jaar veel vaardigheden opgedaan om het smartphonegebruik te managen. “We realiseren ons best dat sociale media vluchtig zijn, de drempel er veel lager ligt en daarmee de waarde van berichten minder is dan van een echt gesprek. Alleen gaat dat niet iedereen nog even goed af.”

Uit recent onderzoek van Deloitte blijkt dat jongeren hun eigen smartphonegebruik steeds minder irritant zijn gaan vinden, terwijl 84 procent van de 35-plussers juist steeds meer geïrriteerd raakt door zijn telefoongedrag. Volker: “We moeten beter leren zulke boodschappen te onderscheiden van een waardevolle discussie, leren nuances te kennen en het kaf van het koren te scheiden.”

Niet iedereen is daarom positief. Zoals techkenner Peter Olsthoorn, die al dertig jaar onder meer voor Planet Multimedia de opkomst van internet en de smartphone versloeg. “We zijn ons veel te laat gaan realiseren wat alle risico’s zijn,” zegt hij. “De opkomst van de smartphone heeft bijgedragen aan burn-outs op het werk, aan politieke onrust, aan verharding van het maatschappelijk debat, de opleving van racisme. Het is volledig uit de bocht gevlogen. Het veroorzaakt onrust.”

“We laten ons leiden door technologie die ons wordt opgedrongen. Met tweehonderd apps verlies je elk overzicht. Je hebt maar één scherm en één paar hersenen. Onze digitale aanwezigheid is versnipperd en we strooien met onze privégegevens.”

Privacy als ruilmiddel

Volgens Deloitte geeft twee derde van de smartphonegebruikers aan bij het installeren van apps de voorwaarden blindelings te accepteren, een aandeel dat alleen maar toeneemt. “We lopen nu in allerlei valkuilen voor een simpel filmpje of tekstbericht. Maar willen we in ruil voor gemak en amusement wel dat we voortdurend in de gaten gehouden kunnen worden?”

“We klagen wel dat Google, Facebook, Instagram en Twitter alles van ons weten. Maar de oorzaak ligt niet bij die bedrijven, die ligt bij ons. Wíj willen hun diensten honderd keer per dag gebruiken. Wíj zijn zo dom hun daarvoor toegang tot ons leven te geven. Je kunt wel die bedrijven aanpakken, zoals privacybeschermers eisen, maar we moeten toch eerst naar onszelf kijken. We komen er niet door alleen te mopperen.”

“Met de komst van 5G wordt er nog veel meer mogelijk, ook op het gebied van biometrie, toezicht en privacy,” zegt Olsthoorn. “Kunnen we het ons veroorloven dan nog selectief te zijn? Mijn hoop voor de komende tien jaar is dat het minder wordt. Internet en mobiele technologie hebben ons fantastische dingen gebracht, maar we zijn de negatieve gevolgen voor onszelf en voor onze maatschappij uit het oog verloren. Mensen passen zich aan de technologie aan in plaats van andersom.”

‘NEDERLAND MOET MET 5G ECHT TEMPO MAKEN’

Dat Nederland met de veiling van de 5G-frequenties achterloopt bij de meeste andere landen – waaronder België en Duitsland – zou de Nederlandse innovatie en daarmee de economie kunnen schaden. “Mobiele netwerken zijn essentieel voor de digitale infrastructuur van Nederland,” zegt sectoreconoom Kasper Buiting. “De hogere snelheden van 5G maken nieuwe activiteiten mogelijk, zoals de zelfrijdende auto en virtualrealitydiensten. Nederland kan zich niet veroorloven achter te lopen bij de ontwikkeling van 5G. Het sterke vestigingsklimaat van Nederland zou ermee verloren kunnen gaan.”

“Een economie die voorop loopt in de digitalisering, kan juist profijt halen uit kansen die nieuwe ontwikkelingen bieden. Daarom is het van groot belang dat ons land op IT-gebied zijn sterke internationale positie behoudt.”

“De economische effecten van 5G zijn nu al te zien. In Azië nemen de orders voor de elektronicasector snel toe. Nederland kan hier ook van profiteren, ondanks de relatief late 5G-veiling. Een voorwaarde is wel dat vanaf nu tempo wordt gemaakt en de ontwikkeling van het netwerk geen strobreed meer in de weg wordt gelegd.”

Voor consumenten is dat een ander verhaal. ABN Amro vraagt zich af of 5G wel zo nodig is voor alledaags gebruik, omdat 4G op dit moment voor veel toepassingen afdoende lijkt en Nederland een van de snelste 4G-netwerken ter wereld heeft.

Telecomrevolutie

Dit voorjaar veilt het rijk de eerste frequenties voor 5G mobiel internet. Het Parool onderzoekt in vier afleveringen of dat net zo’n revolutie teweegbrengt als de introductie van 4G.

Bron: Het Parool.

Bepaalt techniek ons leven of bepaalt ons leven de techniek?

De smartphone is het afgelopen decennium ons leven gaan beheersen. Betekent de komst van het 5G-netwerk een nieuwe revolutie? Deze week: bepaalt techniek ons leven of bepaalt ons leven de techniek?

Door Herman Stil,  26 januari 2020

©Rein Janssen

“De smartphone is helemaal geïntegreerd in ons leven,” zegt Beate Volker, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. “Hij is onderdeel van onszelf geworden. Technisch gezien is het fantastisch: communicatie, muziek, films in één apparaat. Het is een heel persoonlijk werktuig.”

Nederland telt inmiddels 19.786.000 mobiele aansluitingen – meer dan er inwoners zijn – en dan zijn er ook nog specialistische aansluitingen. Volgens socioloog Volker sluiten de opkomst en doorbraak van de smartphone in het afgelopen decennium naadloos aan op de toenemende individualisering. “Die trend bestaat al sinds de jaren negentig. We omarmen ontwikkelingen die daarbij aanhaken. Of dat goed of slecht is, daar kun je over debatteren.”

Nieuwe vaardigheden

Volker ziet vooral voordelen. “De smartphone maakt het mogelijk je netwerk te onderhouden, zowel innige relaties als afstandelijke. Met één druk op de knop heb je contact, heb je een afspraak gemaakt of laat je weten waar je bent.”

Er zijn ook negatieve effecten, van smartphoneverslaving tot zwijgzame lunches. “Het kan verstorend werken. Als de trein plotseling stilstaat, gaat iedereen het thuisfront appen in plaats van met elkaar praten. En jongeren communiceren op feestjes met mensen die er helemaal niet zijn.”

Doemdenken over die ontwikkeling is volgens Volker onnodig. “De smartphone heeft geen impact op hoe je relaties aangaat of daar verdieping in zoekt. En op een gegeven moment maak je toch wel een fysieke afspraak.”

We hebben volgens Volker de afgelopen tien jaar veel vaardigheden opgedaan om het smartphonegebruik te managen. “We realiseren ons best dat sociale media vluchtig zijn, de drempel er veel lager ligt en daarmee de waarde van berichten minder is dan van een echt gesprek. Alleen gaat dat niet iedereen nog even goed af.”

Uit recent onderzoek van Deloitte blijkt dat jongeren hun eigen smartphonegebruik steeds minder irritant zijn gaan vinden, terwijl 84 procent van de 35-plussers juist steeds meer geïrriteerd raakt door zijn telefoongedrag. Volker: “We moeten beter leren zulke boodschappen te onderscheiden van een waardevolle discussie, leren nuances te kennen en het kaf van het koren te scheiden.”

Niet iedereen is daarom positief. Zoals techkenner Peter Olsthoorn, die al dertig jaar onder meer voor Planet Multimedia de opkomst van internet en de smartphone versloeg. “We zijn ons veel te laat gaan realiseren wat alle risico’s zijn,” zegt hij. “De opkomst van de smartphone heeft bijgedragen aan burn-outs op het werk, aan politieke onrust, aan verharding van het maatschappelijk debat, de opleving van racisme. Het is volledig uit de bocht gevlogen. Het veroorzaakt onrust.”

“We laten ons leiden door technologie die ons wordt opgedrongen. Met tweehonderd apps verlies je elk overzicht. Je hebt maar één scherm en één paar hersenen. Onze digitale aanwezigheid is versnipperd en we strooien met onze privégegevens.”

Privacy als ruilmiddel

Volgens Deloitte geeft twee derde van de smartphonegebruikers aan bij het installeren van apps de voorwaarden blindelings te accepteren, een aandeel dat alleen maar toeneemt. “We lopen nu in allerlei valkuilen voor een simpel filmpje of tekstbericht. Maar willen we in ruil voor gemak en amusement wel dat we voortdurend in de gaten gehouden kunnen worden?”

“We klagen wel dat Google, Facebook, Instagram en Twitter alles van ons weten. Maar de oorzaak ligt niet bij die bedrijven, die ligt bij ons. Wíj willen hun diensten honderd keer per dag gebruiken. Wíj zijn zo dom hun daarvoor toegang tot ons leven te geven. Je kunt wel die bedrijven aanpakken, zoals privacybeschermers eisen, maar we moeten toch eerst naar onszelf kijken. We komen er niet door alleen te mopperen.”

“Met de komst van 5G wordt er nog veel meer mogelijk, ook op het gebied van biometrie, toezicht en privacy,” zegt Olsthoorn. “Kunnen we het ons veroorloven dan nog selectief te zijn? Mijn hoop voor de komende tien jaar is dat het minder wordt. Internet en mobiele technologie hebben ons fantastische dingen gebracht, maar we zijn de negatieve gevolgen voor onszelf en voor onze maatschappij uit het oog verloren. Mensen passen zich aan de technologie aan in plaats van andersom.”

Bron: Het Parool.

Tijdperk van de sensor staat voor de deur

Smartphone: Deel 4: revolutie of rimpeling? Smartphone

Netwerken en apparaten zijn nu zo slim en veilig dat identificeren voor de gevoeligste dingen, zoals gezondheidszaken, betrouwbaar kan. In China betaal je gewoon met je gezicht, in plaats van met al die pasjes.

©Rein Janssen

De smartphone is het afgelopen decennium ons leven gaan beheersen. Gaat de komst van het 5G-netwerk een nieuwe

Door Herman Stil, 8 februari 2020.

Bereik heeft hij er nog niet mee, maar technologievorser Vincent Everts heeft al een 5G-telefoon in zijn zak. In november gekocht, in Sjanghai. “Ongelooflijk hoe dat daar gaat. Voor nog geen 500 euro heb je een telefoon met 5G, enorm veel geheugen en allerlei mogelijkheden. Je kunt daar al in 30 steden met 5G bellen.”

Everts erkent dat hij in Nederland nog niet veel aan het toestel heeft. “Ik kan rondlopen op de plekken waar nu met 5G wordt geëxperimenteerd, maar dan moet ik wel eerst een simkaartje regelen waarmee ik met het toestel toegang tot het netwerk krijg.”

Er wordt in ons land al volop proef gedraaid met 5G, onder meer in en om de Johan Cruijff Arena, in Den Haag en in de haven van Rotterdam. Maar pas dit voorjaar worden de eerste frequenties geveild waarop 5G-apparatuur commercieel kan werken. Het kabinet hoopt daarmee 900 miljoen euro op te halen.

De frequentie waarop 5G pas echt tot wasdom komt – doordat ze grote hoeveelheden dataverkeer en aansluitingen toestaan – komt in Nederland pas over ruim twee jaar beschikbaar. Pas daarna kan het netwerk zo secuur worden dat zelfrijdende auto’s, autonoom vliegende drones of grote hoeveelheden sensoren er gebruik van kunnen maken.

“Ik geloof niet dat 5G veel zal veranderen voor de consument,” zegt telecomanalist Tim Poulus. “Veel aanbieders zien het vooral als een instrument voor zakelijke en professionele toepassingen. Hoogstens zullen mensen nog meer digitaal gaan consumeren, bijvoorbeeld livebeelden uit een voetbalstadion. Over dat soort toepassingen ben ik best enthousiast, maar voor de gemiddelde consument werkt 4G nog prima. Toen dat in 2013 werd aangezet, merkte je dat meteen. Dat zal je met 5G niet krijgen. Ik geloof niet dat Netflix op een telefoon veel scherper hoeft dan nu.”

Toepassingen

Everts voorziet wel degelijk een aardverschuiving. Niet zoals bij de smartphone twaalf jaar geleden op het vlak van hardware, maar op het gebied van toepassingen. “4G was video, 5G is data,” zegt hij. “De capaciteit is veel groter. Trage en volle netwerken zullen tot de verleden tijd gaan horen. Je bundel gaat van een handjevol gigabyte per maand naar tientallen, honderden gigabytes, voor dezelfde prijs of minder. Je hoeft nergens meer op te letten. Met 5G kan je alles in de hoogste beeldresolutie kijken én uitzenden. In China is al een bedrijf dat mensen betaalt voor hun privéstream. En flink ook. Dat wordt het nieuwe YouTube.”

Ook Everts erkent dat de verandering vooral achter de schermen zal plaatsvinden. “5G maakt het vooral mogelijk apparaten en toepassingen te combineren. Alles wordt een smartphone, onzichtbaar en onmerkbaar, tot je het nodig hebt. Thuis, in de auto, op het werk.”

“We gaan het decennium van de sensor in. Je kunt straks, als er duizenden sensoren in de straat zitten, precies je parkeerplek vinden. Alle treinen worden uitgerust met die dingen zodat spoorwegbedrijven én reizigers elke seconde kunnen zien hoe druk het is. Je kunt veel beter energie besparen en het aantal patiënten in een ziekenhuis kan worden gehalveerd als artsen en verplegen personeel mensen op afstand kunnen gaan monitoren. Deelauto’s kunnen straks veel intensiever door verschillende mensen worden gebruikt, zodat we het aantal auto’s kunnen halveren. PostNL kan straks met een drone je pakje bij je thuisbezorgen, dan hebben ze geen bestelautootjes meer nodig. Van al die dingen gaat de consument plezier hebben.”

Gedragsrevolutie

Techtrendwatcher Everts verwacht wel degelijk een gedragsrevolutie. “Netwerken en apparaten zijn nu zo slim en veilig dat identificeren voor de gevoeligste dingen, zoals gezondheidszaken, betrouwbaar kan. In China betaal je gewoon met je gezicht, in plaats van met al die pasjes.”

“Natuurlijk kunnen daar ook negatieve kanten aan zitten. Maar wat is daar nu nieuw aan? Vroeger in het oostblok werd de telefoon ook afgeluisterd. In de VS is de NSA de grootste afluisteraar.”

“Dat China die gezichtsherkenning ook gebruikt om mensen te volgen en te beoordelen ligt niet aan gezichtsherkenning maar aan hun maatschappij. Dat wil niet zeggen dat het bij ons ook zo zal gaan. In Nederland word je toch ook al lang via de wifi en bluetooth van je telefoon gevolgd als je door de winkelstraat loopt?”

BEDENKINGEN BIJ PROCEDURE VEILING

Telecombedrijven die de afgelopen weken hun mening mochten geven over de veiling van 5G-frequenties, zijn niet erg te spreken over de wijze waarop dat gebeurt. Vooral de geheimzinnigheid, die volgens hen is bedoeld om de opbrengst van de veiling voor de staatskas zo groot mogelijk te laten uitvallen, steekt. KPN vindt bovendien de eisen veel te strikt. Wie met succes wil meedingen, moet beloven straks in elke gemeente ten minste 98 procent dekking te bieden. Dat betekent dat er een grote hoeveelheid zendmasten moet bijkomen, terwijl 5G-frequenties toch al een relatief slecht bereik hebben – zeker binnenshuis. Andere telecombedrijven hekelen onder meer de verregaande voorwaarden die voor afluisteren zijn gesteld. 5G is moeilijker af te tappen.

De meeste reacties op de veiling komen van particulieren die zich zorgen maken over de gezondheidseffecten van 5G-straling. Een recent onderzoek van het Agentschap Telecom heeft uitgewezen dat die straling ruim binnen de normen blijft en dat nadelige effecten op de gezondheid niet zijn aangetoond.

De eerste 5G-veiling – in 2022 volgt er nog eentje – moet de staatskas 900 miljoen euro opleveren. De verwachting is dat de veiling begin juni is afgerond.

Bron: Het Parool.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.