In het katholieke Zuid-Italië gelooft men uitbundig

Het katholieke geloof is springlevend in Zuid-Italië, zag fotograaf Sanne de Wilde en dat uit zich rond Ferragosto, de Maria Tenhemel-opneming die gevierd wordt op 15 augustus. De processies gaan ook dit jaar, in aangepaste vorm, door.

Door Sanne de Wilde en Jarl van der Ploeg, 3 augustus 2020.

Processies zijn belangrijk in Italië, zeker processies die in Zuid-Italië worden gehouden en dan vooral de processies die in Zuid-Italië in augustus worden gehouden. Dat merkte Volkskrant-fotograaf Sanne de Wilde toen zij vorig jaar op uitnodiging van fotofestival Phest afreisde naar Puglia, de hak van de Italiaanse laars. Wat ze zag in steden als Locorotondo, Monopoli en San Giovanni Rotondo was pure devotie, bij zowel jong als oud, man als vrouw, rijk als arm. In noord-Italië lopen vooral veel geruisloze katholieken rond die enkel een priester willen op hun begrafenis – je weet immers maar nooit – maar in Zuid-Italiaanse regio’s als Puglia is het geloof juist uitbundig. Hier zie je in de dagen voorafgaand aan Ferragosto (Maria Tenhemelopneming) honderden, soms wel duizenden gelovigen met gigantische Mariabeelden door hun straten trekken. Ze zingen veel, ze bidden, ze maken muziek, bereiden ’s avonds hun allerbeste streekgerechten. Aan alles zie je: dit feest is belangrijk.

Dat komt enerzijds omdat Maria een essentiële rol speelt in het Italiaanse katholicisme, maar ook zeker omdat Ferragosto traditioneel het begin van de zomervakantie markeert. Zodra Maria op 15 augustus richting de hemel gaat, mogen Italianen naar het strand. Die wetmatigheid geldt al eeuwen want Ferragosto stamt – zoals wel meer katholieke feestdagen – uit pre-katholieke tijden. In dit geval uit het jaar 18 voor Christus toen keizer Augustus de zogenoemde Feriae Augusti in het leven riep – de naar hem- zelf vernoemde festivals van Augustus bedoeld om het einde van het oogstseizoen te vieren.

Hoe diep die traditie geworteld zit, bleek dit jaar eens te meer toen het coronavirus Italië vrijwel volledig platlegde. Nog altijd werken de meeste mensen thuis en gaan de scholen pas halverwege september weer open, maar de processies van Ferragosto gaan gewoon door. Uiteraard gelden er wel regels. Zo moet iedereen afstand houden, maskers dragen en mogen er maximaal duizend mensen per processie meelopen. En de belangrijkste: het is het dit jaar ten strengste verboden de voeten van de Maria te kussen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.