Hugo de Jonge en het spook dat heel erg op Pieter Omtzigt leek

Door Bert Wagendorp, 23 augustus 2020.

Team Omtzigt' gelooft in goede afloop: "Veel vertrouwen in Pieter ...

Als Pieter Omtzigt ergens ‘sluitende uitleg’ over wil, en jij zou er geen zin in hebben hem die te verschaffen, dan kun je maar beter een maand of drie in quarantaine gaan, de telefoon uitzetten, elke vorm van digitale communicatie vermijden, de deurbel afkoppelen, de brievenbus dichtlassen en onder de bank gaan liggen. Want in zijn drang naar ‘sluitende uitleg’ gaat Omtzigt door roeien en ruiten.

Dat weten ze inmiddels bij de belastingdienst, dat weet menig minister, dat weten ze op Malta en dat weet Vladimir Poetin. Daar komen ze bij het RIVM binnenkort ook achter. Omtzigt stelt in de Tweede Kamer nooit zomaar een vraag voor de bühne. Hij eist een sluitende uitleg en rust niet voor die er is. Ook als de sluitende uitleg misschien niet zo prettig is voor zijn eigen partij, het CDA.

Bij het CDA ging er een siddering van angst door de gelederen toen Omtzigt vorige week verklaarde dat hij ‘sluitende uitleg’ wil over het verloop van de leiderschapsverkiezing van zijn partij. Ayfer Koc, CDA-gemeenteraadslid in Enschedé, stemde in juli voor Omtzigt. Ze ontving een sympathiek berichtje terug: ‘Dank voor uw stem op Hugo de Jonge’. Typisch gevalletje pech voor het CDA, want Koc is de echtgenote van Pieter Omtzigt.

Ik was er graag bij geweest toen Koc het bericht aan haar man liet lezen. Ik had Omtzigt dolgraag ‘hierover wil ik sluitende uitleg’ horen zeggen. Langzaam, woord voor woord, een beetje schor zoals Don Corleone in The Godfather: ‘I deserve an explanation.’ Dat je eigenlijk wel weet wat je te wachten staat als je in gebreke blijft: een blok beton aan je voeten en slapen bij de vissen.

Hugo de Jonge voelde vorige week hoe de dreiging van Omtzigts eis zwaar in de lucht hing. Op vragen antwoordde hij keer op keer en met ogen vol ontzetting dat de kwestie ‘aan het bestuur is’: man in paniek die ’s nachts wakker was geschrokken uit een superenge nachtmerrie met een spook dat heel erg op Pieter Omtzigt leek.

De Jonge moet al van de affaire op de hoogte zijn geweest toen hij Omtzigt tot zijn ‘running mate’ benoemde in de veronderstelling dat je Omtzigt beter naast je kunt hebben dan dat hij achter je loopt, onophoudelijk ‘sluitende uitleg’ sist en met iets hards in je rug prikt.

Bij het CDA wisten ze niks beters te bedenken dan dat er een notaris en technische experts bij waren. Helemaal killing was het excuus dat mensen die voor De Jonge hadden gekozen een mailtje met ‘Dank voor uw stem op Pieter Omtzigt’ hadden ontvangen. Omtzigt is een econometrist; die redeneren in sluitende formules. Iets klopt of iets klopt niet. Als er in de leiderschapsverkiezing ten onrechte 129 stemmen naar Hugo de Jonge zijn gegaan, redeneert Omtzigt, dan klopt de uitslag niet en heb ik gewonnen.

Zaterdag stond er een opmerkelijk interview met Omtzigt in de Volkskrant, waarin hij verklaarde dat hij ‘nooit een politieke baas’ had gehad. Vreemd, voor iemand die al jaren namens het CDA in de Kamer zit en die zelf de baas wilde worden, maar niet voor Pieter Omtzigt. Die denkt nu eenmaal anders. Niet voor niets schrokken ze zich bij het CDA helemaal te pletter toen hij zich kandideerde.

Hugo’s running mate legde alvast zijn ambitieuze programma op tafel. Hij wil een nieuw sociaal contract, tegenmacht voor de burger en slow politics. Eigenlijk moet van Pieter ons hele democratische systeem op de schop.

Een kille huivering trok zaterdagochtend over Hugo de Jonges ontbijttafel. Het waxinelichtje onder de theepot flakkerde. In de hoek stond een paar te grote schoenen.

Bron: de Volkskrant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.