Klokkenluider ministerie VS: Ik moest dreiging rechtsextremisten afzwakken en gevaar aan de grens aandikken

De leiding van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft geprobeerd in inlichtingenrapporten het gevaar van Russische invloeden en rechtsextremisme af te zwakken, en de dreiging van anarchisten en antifascisten aan te dikken. Ook werd het aantal (mogelijke) terroristen die de Mexicaanse grens overstaken zwaar overdreven.Michael Persson  10 september 2020, 03:25

President Donald Trump luistert naar interim-minister Chad Wolf ©REUTERS

Volgens een klokkenluider op het ministerie gebeurde dat om de analyses beter te laten aansluiten bij de agenda en uitspraken van president Trump.

De aanpassingen en leugens zouden op gezag van twee opeenvolgende ministers zijn verordonneerd. In een woensdag door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vrijgegeven rapport staat in detail hoe de klokkenluider, Brian Murphy, die verantwoordelijk was voor de inlichtingenafdeling van het ministerie, onder druk werd gezet en met ontslag werd bedreigd omdat hij weigerde toe te geven aan zijn meerderen. Uiteindelijk werd hij op 1 augustus gedegradeerd naar een lagere functie in een andere afdeling van het ministerie.

Aantal terroristen overdreven

Murphy vertelt onder meer dat zijn toenmalige minister Kirstjen Nielsen in 2018 expres het gevaar van grensoverstekende terroristen overdreef, toen ze voor het Congres de noodzaak van een muur langs de grens met Mexico uitlegde. Ze noemde een getal van 3755 ‘mogelijke terroristen’, terwijl er in werkelijkheid maar drie mannen waren gesignaleerd die in een database van het ministerie stonden (de drie waren ‘afgeleide’ verdachten: ze hadden in hun telefoon de nummers van mensen staan die in hun telefoon nummers van mogelijke terroristen hadden staan).

Ook zou de tweede man op het ministerie, Ken Cuccinelli, ‘gefrustreerd’ zijn geweest omdat Murphy’s inlichtingenmensen zo’n zwart beeld van GuatemalaHonduras en El Salvador schetsten (corrupt, gewelddadig, arm). Die informatie was bedoeld voor asielambtenaren aan de grens om de aanvragen te beoordelen. Cuccinelli zei dat ‘deep state analisten’ de rapporten hadden opgesteld ‘om het asielbeleid van de president te ondermijnen’. Murphy moest de auteurs van het rapport identificeren en ontslaan of overplaatsen, zegt hij. Dat weigerde hij, maar hij maakte wel melding van het incident bij de interne inspectie.

Twee jaar tegenwerking

Murphy deed ook onderzoek naar Russische inmenging in de VS. Na twee jaar tegenwerking te hebben ondervonden (onder meer van het Witte Huis) kreeg hij in mei dit jaar van de nieuwe, net als Cuccinelli niet door de Senaat goedgekeurde interim-minister, Chad Wolf, het bevel te stoppen met het leveren van die inlichtingen. Hij moest zich in plaats daarvan richten op China en Iran. Wolf zou hebben gezegd dat dit bevel rechtstreeks afkomstig was van Robert O’Brien, de nationale veiligheidsadviseur in het Witte Huis.

In juli kreeg Murphy tevens het bevel te stoppen met het delen van inlichtingen over een Russische desinformatiecampagne, omdat, volgens Wolf, ‘de president er dan slecht uit zag’. Murphy weigerde, en werd uitgesloten van verdere vergaderingen.

Hoofdstuk aanpassen

Rond diezelfde tijd werd Murphy, die een nationale ‘dreigingsanalyse’ had geschreven, door Cuccinelli bevolen om een hoofdstuk over witte suprematiedenkers aan te passen, ‘zodat de dreiging minder ernstig leek’. Ook moest hij informatie toevoegen over gewelddadige linkse groepen, zodat het ‘beter bij het denken van Trump zou passen’. Murphy weigerde, waarna Chad Wolf een nieuwe versie liet maken door zijn beleidsmedewerkers (en geen analisten).

Wolf wilde vooral dat er veel met termen als ‘antifa’ en ‘anarchisten’ werd gestrooid, omdat dat beter overeen zou komen met Trumps retoriek. Wolf zelf ging deze zomer met minister van Justitie Bill Barr naar Portland om de door hem gestuurde anonieme federale agenten aan te vuren die daar optraden tegen linkse betogers.

Vorige week lekten de conceptrapporten (onder auspiciën van Murphy geschreven) uit. Daarin staat dat witte suprematiedenkers de belangrijkste bedreiging voor de VS vormen. Het officiële eindrapport, waar Wolf kennelijk nog mee bezig is, is nog niet verschenen.

Murphy werd op 1 augustus overgeplaatst. Als reden gaf Wolf op dat Murphy’s spionageafdeling twee journalisten zou hebben nagetrokken. Murphy zegt dat er daarbij alleen publieke informatie van sociale media is gebruikt, geen persoonlijke informatie.

Bron: de Volkskrant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.